Лідер чеських комуністів обурений заявою голови МЗС про вшанування Україною ОУН і УПА

П'ятниця, 4 січня 2019, 09:01

Лідер Комуністичної партії Чехії Войтех Філіп розкритикував міністра закордонних справ Томаша Петршичека, який заявив, що визнання Києвом воїнів УПА і ОУН борцями за незалежність - це внутрішня справа України, яка не стосується Чехії.

Про це пише denikN.cz.

"Нещодавно я був дуже ображений на його (Петршичека. - Ред.) заяву, що закон про бандерівців в Україні наших громадян не стосується. Думаю, він повинен серйозно подумати, чи може він приїхати в Оломоуцький край і відвідати Чеський Малин. Це село, яке ми побудували після війни. Ті, хто пережив рейд бандерівців, оселилися там" , - заявив Філіп.

Голова комуністів згадав про 374 чехів, загиблих в українському Малині (нині Рівненська область) у липні 1943 року.

Видання підкреслює: бандерівці не мали нічого спільного з цим злочином. 

"Крім того, Філіп помилився в назві села (називається Новий Малин) і ввів в оману твердженням, що "ми побудували село", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада прийняла зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", якими передбачено нове формулювання щодо осіб, які належать до учасників бойових дій.

До таких належать "особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), збройних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" визнані борцями за незалежність України у XX столітті".

Міжнародні суди не визнавали цих організацій "воєнними злочинцями", але з такими заявами постійно виступає Москва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.