CША пригрозили Німеччині обмежити співпрацю розвідок у разі угоди з Huawei

Вівторок, 12 березня 2019, 11:22

Адміністрація президента США Дональда Трампа заявила німецькому уряду, що може обмежити обмін розвідувальними даними з Берліном, якщо китайська компанія Huawei отримає дозвіл збудувати інфраструктуру мобільного інтернету 5G у країні.

Про це пише The Wall Street Journal.

Посол США у Німеччині Річард Гренелл у листі до німецького міністра економіки Петера Альтмаєра написав, що Вашингтон не зможе підтримувати той самий рівень співпраці між службами безпеки, якщо Huawei або інша китайська компанія реалізовуватиме проект.

Як відомо, США обмежили обмін даними з Австрією через проросійську позицію урядової партії. Уряд Німеччини нині обдумує можливість виключення Huawei з тендеру про створення мереж 5G. 

Канцлер Ангела Меркель заявила, що Німеччині потрібні гарантії того, що Huawei не буде передавати дані китайському уряду до того, як постачальник телекомунікаційного обладнання зможе брати участь у створенні німецької мережі 5G.

Низка держав, зокрема США, Канада, Австралія, Японія та Чехія наклали значні обмеження на Huawei і ZTE (Норвегія і Польща також розглядають подібні кроки) через побоювання, що використання продукції компаній зробить їхні мережі вразливими для проникнення та шпигунства ззовні.

Техніка Huawei нібито має "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв, хоча Пекін це заперечує. У Єврокомісії переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.