У Фінляндії оприлюднили міністерський звіт про РФ: Гельсінкі може зіткнутися з посиленим тиском

Вівторок, 12 березня 2019, 14:47

Фінляндія і Росія в рамках офіційної дискусії хвалять двосторонні відносини, проте в кулуарах фінам нагадують, що для збереження дружніх зв'язків необхідно брати до уваги російські інтереси.

Про це йдеться у звіті "Силова Росія", складеному на замовлення Міноборони, МВС і Міністерства закордонних справ Фінляндії, пише Yle.

Зміст матеріалу не є офіційним поглядом державного керівництва. Згідно зі звітом, Росія намагається вплинути на дискусію, що триває у Фінляндії стосовно політики безпеки і рішень, що приймаються в цій сфері. 

"Зміцнення позиції Фінляндії як складової частини західної оборонної системи може призвести до посилення критики і тиску з боку російської сторони, йдеться в доповіді.

Згідно зі звітом, Росія адресує Фінляндії два основних послання. Позитивне полягає в підкресленні та піднесенні добросусідських зв'язків між країнами. Негативне послання нагадує, що добрі відносини не варто сприймати як належне, і для їх збереження Фінляндія повинна діяти з огляду на інтереси східного сусіда.

"Позитивне послання передається здебільшого через офіційні канали: в рамках візитів високопоставлених гостей, в офіційних заявах і на урядових зустрічах", - йдеться в рапорті.

Негативний посил передається не безпосередньо, а в кулуарах. Фінляндія ж реагує, посилюючи співпрацю із західними партнерами і одночасно підтримуючи діалог з Росією.

Відповідно до звіту, для країн, що є сусідами з Росією, проблематичним є те, що Росія визначає свою безпеку способами, які посилюють відчуття беззахисності у інших держав.

Ставлення до Фінляндії відображає російські цілі в області зовнішньої і оборонної політики. Серед цих цілей - перешкоджати розширенню НАТО і послабити прийняття рішень в ЄС, сказано у звіті.

Для Фінляндії важливим є те, що країни самостійно ухвалюють рішення в сфері політики безпеки. Для Росії міжнародна політика - це постійна боротьба за владу, і роз'єднана Європа в її інтересах, зазначають автори.

"З точки зору Росії, обрана нею зовнішньополітична лінія працює", - написано в звіті.

Укладачі рапорту вважають, що в майбутньому Росія, незважаючи на свої економічні труднощі, зуміє гарантувати достатнє фінансування на розвиток збройних сил. Нинішня державна програма озброєнь завершиться наступного року. Вона допомогла вдосконалити боєздатність в той же час, коли збільшилася кількість навчань.

"Надалі необхідно систематично і без упереджень оцінювати вимоги, які стосуються організації і ресурсів оборони, які випливають зі складної геополітичної і стратегічної ситуації", - йдеться в рапорті.

У той же час внутрішньополітична ситуація в Росії не вимагає від Фінляндії якихось змін, хоча проблем у східного сусіда фінів вистачає: економічне зростання залишається повільним, корупція вгніздились глибоко в політичній системі, населення старіє, а держава, в якій влада зосереджена в руках президента, просуває переважно фінансові інтереси еліти. Проте раптового падіння економіки РФ не очікується, написано в звіті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.