У Польщі пояснили публікацію про реабілітацію злочинця, що обурила Білорусь

П'ятниця, 22 березня 2019, 20:54

Інститут національної пам'яті Польщі заявив, що опубліковане раніше у березні повідомлення щодо виправдання злочинів Ромуальд Райса "Бурого", яке викликало обурення Мінська, не має юридичної сили.

Таку заяву Інститут опублікував на своєму сайті напередодні.

11 березня на сайті польського Інституту національної пам'яті з'явилося повідомлення, яке виправдовувало дії начальника "3-ї Вільнюської бригади" Ромуальда Райса, псевдо "Бурий".

1946 року його бригада скоїла вбивство 79 осіб білоруської національності на території сьогоднішнього Підляського воєводства. У 1949 році за свої дії Ромуальд Райс був публічно засуджений до смертної кари.

У 2005 році Інститут національної пам'яті Польщі офіційно класифікував дії "3-ї Вільнюської бригади"  як такі, що стосуються злочину геноциду, та що підтримували комуністичний режим у Польщі.

Історичний самостріл: навіщо Польща пішла на реабілітацію військового злочинця

Нещодавнє виправдання "Бурого" викликало нерозуміння у Білорусі. Польського посла у Мінську негайно викликали в МЗС з метою пояснити те, що сталося.

У нинішній заяві Інститут національної пам’яті пояснив, що повідомлення від 11 березня про оцінку діяльності "Бурого" виходило від істориків, чия робота ніяк не впливає на юридичну оцінку справ, які розслідують прокурори Інституту.

Інститут наголосив, що комісія з розслідування злочинів проти польської нації не веде ніяких нових розглядів щодо справи "Бурого", закритої в 2005 році. "Хоча автори цих публікацій сперечаються з висновками розслідування, їх дослідження не має юридичної сили і не впливає на його результати", - пояснили в Інституті нацпам'яті.

"Свобода досліджень дозволяє історикам звертатися до висновків слідства та навіть ставити їх під сумнів. У той же час ніякі наукові інтерпретації не можуть змінити рішення прокурора", - ідеться у поясненні ІНП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.