Єврокомісар закликав заблокувати приєднання Італії до проекту з Китаєм

Понеділок, 25 березня 2019, 10:57

Єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер закликав ЄС  заблокувати  участь Італії в китайському гігантському інфраструктурному проекті "Шовковий шлях".

Про це повідомляє Euractiv.

"Розширення транспортних зв'язків між Європою та Азією є корисним - поки автономія та суверенітет Європи не знаходяться під загрозою", - сказав Еттінгер.

Німецький єврокомісар сказав, що він "з побоюванням бачить, що стратегічно важлива інфраструктура, така як енергетичні мережі, швидкісні залізничні лінії або гавані, в Італії та інших європейських країнах більше не в європейських, а в китайських руках".

Він зазначив, що країни-члени ЄС іноді не беруть до уваги національних та європейських інтересів, і запропонував подумати "про запровадження європейського права вето або європейського механізму схвалення угод, здійснюваного через Єврокомісію".

Італія: суперечка про новий Шовковий шлях Китаю - "буря в склянці"

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас також розкритикував намір Риму щодо угоди з Пекіном.

"У світі з гігантами, такими як Китай, Росія або наші партнери в Сполучених Штатах, ми можемо вижити, лише якщо ми об'єднаємося як ЄС. І якщо деякі країни вважають, що вони можуть робити розумний бізнес з китайцями, то вони будуть здивовані, коли вони прокинуться і виявляться залежними. Китай - це не ліберальна демократія", - сказав Маас.

Минулого тижня Італія підписала меморандум з Китаєм на підтримку ініціативи Пекіна "Один пояс, один шлях" (BRI).

Створення нового "Шовкового шляху" вже підтримали низка держав, у тому числі Греція, Польща та Угорщина. При цьому Німеччина і Франція, навпаки, від участі в проекті відмовилися.

Ініціатива має на меті пов'язати Китай морським і сухопутним шляхом з південно-східною і центральною Азією, Близьким Сходом, Європою і Африкою через інфраструктурну мережу на лінії старого "Шовкового шляху".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.