ЄС офіційно змінив формулювання в обгрунтуванні санкцій проти Ротенберга

Середа, 26 липня 2017, 11:18

Євросоюз скорегував обґрунтування включення до санкційного списку російського бізнесмена Аркадія Ротенберга, який оскаржував аргументи ЄС в суді.

Рада ЄС схвалила рішення 25 липня, а сьогодні воно опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

В обґрунтуванні зазначається, що Ротенберг має тісні особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним. З березня 2014 року Ротенберг або його компанії отримали державні контракти на загальну суму понад $7 мільярдів.

У 2015 році Ротенберг очолив щорічний список державних контрактів за вартістю, після того, як отримав від уряду Росії контракти на суму 555 млрд. рублів.

"Багато з цих контрактів було укладено без офіційних конкурентних процедур. 30 січня 2015 року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв підписав указ, яким віддав компанії Ротенберга "Стройгазмонтаж" державний контракт на будівництво Керченського мосту з Росії до незаконно приєднаної Автономної Республіки Крим. Завдяки цим контрактам він отримав фінансову вигоду від російських чиновників, відповідальних за прийняття рішень щодо анексії Криму або дестабілізації східної України", - йдеться у повідомленні.

Також відзначається, що у січні 2017 року "Стройгазмонтаж" отримав контракт на суму 17 млрд. рублів для будівництва залізничної колії на Керченському мосту, що знову ж таки підриває територіальну цілісність України.

У рішенні також згадується про те, що Ротенберг очолює проект "Дітям Росії: адреса - Крим".

"Це громадська кампанія, покликана переконати дітей Криму в тому, що вони зараз є російськими громадянами, які проживають в Росії, і тим самим підтримувати політику російського уряду щодо інтеграції Криму в Росію", - зазначається в документі.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року Суд Євросоюзу визнав необгрунтованими санкції проти Ротенберга, які діяли з липня 2014 року по березень 2015 року, однак підтвердив санкції 2015-16 років.

Суд пояснив, що Рада ЄС не змогла належним чином обґрунтувати необхідність включення Ротенберга в санкційний список в період з липня по березень 2015 року. Зокрема, на думку суду, згадки про близькість бізнесмена до російських політиків, що приймають рішення, недостатньо для накладення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.