Манафорт отримав план контролю РФ над Донбасом та "сигнали від Януковича" - звіт Мюллера

Четвер, 18 квітня 2019, 21:16

Під час виборчої кампанії у США в 2016 році колишній керівник виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт обговорював із росіянином Костянтином Килимником, якого ФБР вважає пов’язаним із російською розвідкою, план надання Росії контролю над частиною України.

Про це йдеться в опублікованій у четвер доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії у президентські вибори у США, повідомляє "Європейська правда".

У доповіді сказано, що Килимник спілкувався на цю тему з Манафортом щонайменше 4 рази. Зокрема, одна із зустрічей щодо цього питання відбулася 2 серпня 2016 року в Нью-Йорку.

Манафорту висунули нові звинувачення після оголошення вироку

Зустріч ініціював Килимник, щоб особисто передати Манафорту "повідомлення" від екс-президента втікача Віктора Януковича, який на той момент жив у Росії.

"Повідомлення стосувалося мирного плану щодо України, який Манафорт визнав як "закулісний" шлях Росії взяти під контроль частину Східної України", - сказано у доповіді.

Манафорту додали майже 3,5 років ув'язнення за роботу з українськими клієнтами

За кілька місяців після цього Килимник написав Манафорту емейл, що успіх цього плану вимагатиме погодження США. "Усе, що потрібно для початку процесу, це невелике схвалення (чи незначний поштовх) з боку Дональда Трампа", - зазначається у доповіді.

У листі Килимника також було сказано, якщо процес буде розпочато у США, Янукович забезпечить його сприйняття в Росії "на найвищому рівні".  

Манафорт заперечував, що обговорював "мирний план" зі штабом Трампа та його адміністрацією. Водночас команда Мюллера визнала, що Манафорт брехав у своїх свідченнях щодо "мирного плану" та його зустрічей з Килимником.

Сам Трамп у письмових показах заявив, що не пам’ятає, аби Пол Манафорт розмовляв із ним про підтримку США якихось позицій щодо України чи Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.