Обрання судді ЄСПЛ від України можуть заблокувати через порушення правил

Четвер, 25 квітня 2019, 11:52

Організація конкурсу із вибору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України не відповідає нормам Ради Європи.

Про це йдеться в експертній колонці "У Порошенка оголосили терміновий конкурс до ЄСПЛ. Щоби призначити "свого" суддю?" уповноваженого уряду у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщини.

Президент Петро Порошенко 4 квітня підписав указ про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України. В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019-го спливає термін повноважень судді від України в Страсбурзі, якою є зараз Ганна Юдківська.

За правилами Ради Європи Україна має подати до Страсбурга три кандидатури, з яких ПАРЄ обирає того, хто стане суддею.

"Утворена відповідно до указу Президента комісія зібралася 19 квітня та оголосила прийом документів кандидатів до... 27 квітня. Тобто для подання документів у кандидатів є аж тиждень (!) Перевірка знання мов відбудеться 2 та 3 травня (!!), а співбесіда - 6 травня (!!!) Оголошення розміщене на сайті АПУ і в "Урядовому кур’єрі" і... все...", - написав Ліщина.

Він вказав, що в Страсбурзі розробили чіткі рекомендації для відбору суддів, які, зокрема, передбачають широку доступність інформації про проведення конкурсу та надання розумного періоду часу для подання заяв.

"Тобто є високий ризик, що сформований таким чином список суддів ПАРЄ просто заверне, як це було в 2009 році. І знову почнеться карусель зі списками", - написав Ліщина.

Зазначимо, що у 2009 році тодішній президент Віктор Ющенко організував конкурс із розрахунку на перемогу свого соратника Сергія Головатого, а після того як їхні політичні дорогі розійшлися - всупереч правилам викреслив Головатого зі списку кандидатів. Через цю суперечку Україна тривалий час лишалася без постійного судді у ЄСПЛ і доводилося щоразу призначати суддю ad-hoc.

Детальніше про ситуацію із відбором судді читайте у статті "Банкова гальмує з призначенням судді ЄСПЛ від України. Навіщо?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.