Brexit: ЄС не виключає появи прикордонних пунктів на ірландському кордоні

П'ятниця, 5 квітня 2019, 09:58

Лише за вісім днів до того, як Британія покине ЄС, високопоставлені чиновники Євросоюзу, як і раніше, не можуть виключити відновлення митних КПП уздовж ірландського кордону, якщо Британія покине блок без угоди.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Associated Press.

Останніми днями члени Європейської комісії неодноразово попереджали, що "жорсткий" вихід Британії дуже імовірний, враховуючи сумніви щодо того, чи схвалить британський парламент угоду про Brexit до встановленого ЄС терміну 12 квітня.

ЗМІ: Туск пропонує 12-місячну "гнучку" затримку Brexit

"Сценарій без угоди досить імовірний. Нехай не буде жодних сумнівів, що сценарій відсутності угоди буде надзвичайно дорогим і руйнівним", - заявив журналістам у четвер віце-президент комісії Юркі Катайнен.

Якщо Британія вийде з ЄС без угоди, то прозорий сьогодні сухопутний кордон між Північною Ірландією і Ірландією миттєво стане новим кордоном, де мають проводити торгові та митні перевірки.

До 1998 року, коли відбулось підписання мирної угоди після десятиліть заворушень у Північній Ірландії, на цьому кордоні були контрольно-пропускні пункти, на які регулярно нападали озброєні бойовики.

Британські депутати з перевагою в один голос підтримали перенесення Brexit

Відповідаючи на питання, чи будуть на кордоні побудовані прикордонні пости в разі сценарію без угоди, Катайнен сказав, що Брюссель повинен "переконатися у безпечності та відповідності європейським стандартам продуктів, які надходять на територію ЄС".

За його словами, перевірки проводитимуться "у якомога менш руйнівний спосіб, і, по можливості, настільки далеко від кордону, наскільки це практично корисно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: