Путін і президент Фінляндії обговорять ситуацію в Україні

Вівторок, 9 квітня 2019, 09:20

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо і президент Росії Владімір Путін проведуть 9 квітня переговори в рамках Санкт-Петербурзького Арктичного форуму.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

"Звичайно, я запитаю про ситуацію в Україні, про події в Керченській протоці, насамперед про долю українських моряків - про те, що сталося з полоненими", - сказав президент Фінляндії.

Нііністьо висловив стурбованість тим, що міжнародна правова система руйнується і світ повертається до часів холодної війни.

"Холодна війна закінчилася з розпадом Радянського Союзу. Зараз же ми йдемо до того, що розпадаються і старі угоди, що стримували конфлікт", - зазначив фінський лідер.

У ПАРЄ суттєво змінили проросійську доповідь - Ар’єв

Глава держави також планує обговорити з Путіним ситуацію навколо Ради Європи.

"Там зараз не можуть зрозуміти, чи покине Росія Раду остаточно. Рада Європи - це саме правозахисний орган. Якщо Росія покине його, то діалог з Європою наблизиться до нуля. Під час нашого головування ми не зможемо вирішити це питання, але ми прагнемо до того, щоб тема повернення Росії до Ради залишилася відкритою. Щоб така можливість зберігалася", - пояснив Нііністьо.

В роботі Арктичного форуму візьмуть також участь прем'єр-міністри Швеції та Норвегії. На думку Нііністьо, однією з тем на переговорах в Санкт-Петербурзі буде гучний випадок порушень GPS-сигналу.

"Про це йшлося так багато, що, швидше за все, темy піднімуть і цього разу", - припустив Нііністьо.

Минулої осені Норвегія і Фінляндія заявили, що Росія навмисно втрутилася в роботу GPS під час військових навчань НАТО Trident Juncture. Москва заперечує свою причетність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.