Україна не прагне нової угоди про асоціацію, але буде змінювати чинну - віце-прем’єр

Вівторок, 14 травня 2019, 15:05

Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе не підтримує ідею Румунії про нову угоду з ЄС, але прагнутиме змінювати чинну угоду про асоціацію.

Про це вона заявила журналістам у Брюсселі, відповідаючи на запитання "Європейської правди".

На думку представниці уряду, фокус України має бути не на укладанні нової угоди, а на тому, щоби завершити виконання чинної і переконати ЄС перейти до переговорів про членство.

"Ми говоримо зараз не про нову угоду про асоціацію. Йдеться про те, щоби, виконавши Угоду про асоціацію, ми починали думати, яким чином відкривати глави на переговорах про вступ до ЄС", - сказала вона, коментуючи ідею подумати про "Угоду про асоціацію плюс" для окремих держав-партнерів.

Водночас Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Україна має намір розпочати переговори про зміну чинної Угоди про асоціацію з ЄС.

"В 2020 році ми матимемо можливість оновити Угоду. Саме в такий спосіб ми і підходимо до цього – нам не потрібна нова угода, а потрібна оновлена. Діюча угода про асоціацію дає нам таку можливість (внесення змін. - ЄП) зараз", - пояснила вона. Як відомо, Угода про асоціацію передбачає право України ініціювати внесення до неї змін через 5 років після початку її виконання.

Віце-прем’єрка наполягає, що внесення змін до Угоди є вигідним для України: "У нас дійсно є необхідність за окремими напрямками оновити угоду".

Як повідомлялося, раніше команда Зеленського порушила у Брюсселі питання про оновлення торговельної частини угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.