Єврокомісар: Північна Македонія отримає "зелене світло" від ЄС ще до літа

Понеділок, 20 травня 2019, 12:22

Європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган заявив, що країни-члени ЄС повинні визнати прогрес Північної Македонії у реформах та ще до літа дадуть сигнал щодо початку переговорів про вступ в червні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Північна Македонія зобов'язалася слідувати євроатлантичним шляхом і визначила це своєю стратегічною національною метою. Країна бере участь в процесі приєднання до НАТО, і в червні Рада ЄС визначила шлях до початку переговорів (з Євросоюзом. – ЄП) про вступ у червні 2019 року", - заявив Йоганнес Ган у своєму Twitter.

ЄС отримав офіційне повідомлення про зміну назви Македонії

За його словами, Північна Македонія виконала всі необхідні реформи та навіть більше: продемонструвала інклюзивний підхід до трансформації суспільства, провела вільні і чесні президентські вибори.

"Тепер країни-члени повинні визнати цей переконливий прогрес! Я впевнений, що Північна Македонія отримає зелене світло від ЄС ще до цього літа!", - заявив Йоганнес Ган.

Македонія отримала статус кандидата на вступ до ЄС у 2005 році, але суперечка про її назву з Грецією і повільний прогрес у проведенні реформ не дозволили їй приєднатися до ЄС.

Албанія та Північна Македонія очікують на початок переговорів з ЄС про членство у червні

Відповідно до угоди з Грецією, країна тепер перейменована у Північну Македонію.

6 лютого посли країн-членів НАТО підписали протокол про приєднання країни до Альянсу.

У червні минулого року Брюссель вирішив, що переговори про членство з Македонією, перейменованою в Північну Македонію, можуть стартувати, якщо дві країни продовжать просування реформ.

Завдяки зміні назви тепер відкрито і шлях Північної Македонії до ЄС.

У січні головуюча в Раді ЄС Румунія виступила за відкриття переговорів про членство Північної Македонії в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.