Британія вперше дозволила збільшити число дипломатів РФ після отруєння в Солсбері – ЗМІ

Четвер, 30 травня 2019, 12:02

Британія вперше після інциденту з отруєнням екс-шпигуна Сергєя Скрипаля дозволила збільшення кількості російських дипломатів в Лондоні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Times.

Ще в січні у Британії було 40 російських дипломатів, в даний час - 44, вказує видання з посиланням на офіційні дані. Після інциденту з отруєнням колишнього подвійного агента Сергєя Скрипаля та його доньки Юлії в британському Солсбері в березні 2018 року Британія вислала 23 "незареєстрованих співробітників розвідки". Всього до інциденту в Солсбері в посольстві працювали 58 російських дипломатів.

За даними уряду, п'ять зареєстрованих російських дипломатів покинули Британію після оголошення прем’єрки Терези Мей про висилку шпигунів. Невідомо, чи були вони серед 23 висланих шпигунів. Вважається, що Служба зовнішньої розвідки Росії та інші органи державної безпеки маскують своїх розвідників дипломатичними рангами для прикриття.

За оцінками експертів, збільшення кількості дипломатів може бути розцінено Москвою як слабкість.

Річниця подій в Солсбері: Британія подякувала світу за єдність проти РФ

"Ми досі хочемо, щоб Росія понесла відповідальність за те, що зробила в Солсбері, і ми на них тиснемо", - сказало джерело видання у британському уряді.

Водночас джерело визнало, що окремі канали, закриті після інциденту з отруєнням, були знову відкриті. Це було зроблено для того, щоб військова позиція Британії у Східній Європі не була неправильно витлумачена як підготовка до війни, пояснив співрозмовник.

Представник МЗС Британії відмовилася обговорювати, скільки дипломатичних віз було видано Росії, але зазначила: "У нашій позиції не відбулося жодних змін... Укомплектування штатів наших відповідних місій здійснюється в рамках заходів, вжитих після Солсбері".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: