Глава найбільшої партії ЄС закликав старий уряд Молдови не чіплятися за владу

Понеділок, 10 червня 2019, 10:48

Глава найбільшої фракції Європарламенту і очільник Європейської народної партія (ЄНП) Жозеф Доль закликав Демократичну партію Молдови, яка не визнає легітимності нового уряду  на чолі з Майєю Санду, негайно і мирно забезпечити передачу влади.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У неділю ввечері Доль заявив, що демократи повинні передати владу новому легітимному уряду.

Загострення в Молдові: СБУ посилила контррозвідувальний режим щодо росіян

 "Після того, як уряд Майї Санду було призначено, стало ясно, що Володимир Плахотнюк і Демпартія чіпляються за владу і намагаються повалити уряд, який є легітимним і демократично обраним", - написав він у своєму акаунті в Twitter.

Окремо політик привітав ухвалення парламентом декларації про визнання Молдови захопленою державою, у якій депутати висловили вотум недовіри Конституційному суду. Конституційний суд Молдови, підконтрольний попередньому уряду на чолі з Демпартією, визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, а також ухвалив рішення про його розпуск.

"Недобросовісність суддів суду обурює, а постановка інтересів олігархів вище за інтереси людей є неприйнятною", - наголосив Доль.

Криза в Молдові: Євросоюз визнав коаліцію та новий уряд

Він пообіцяв, що ЄНП зробить все можливе, аби підтримати новий уряд. "Я закликаю Демпартію утриматися від насильства, його використання призведе до серйозних наслідків і погіршить ситуацію", - додав європейський політик.

Як відомо, в суботу парламентська більшість у Молдові у складі проросійської Соцпартії та проєвропейського блоку  ACUM обрала керівництво законодавчого органу (його очолила соціалістка Гречана), та призначила уряд на чолі з проєвропейською прем'єркою Майєю Санду. Попередня влада вважає всі суботні рішення парламенту нелегітимними. Обидві сторони звинувачують одна одну в узурпації влади.

Європейський союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Детальніше про стан справ у Молдові читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.