Повноваження делегації РФ з кримськими "депутатами" можуть оскаржити - генсек ПАРЄ

П'ятниця, 21 червня 2019, 13:45

Повноваження будь-якої національної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи можна оскаржити та не ратифікувати, але таких прецедентів в історії ПАРЄ ще не було.

Про це заявив генеральний секретар Парламентської асамблеї Ради Європи Войцех Савицький, передає "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

Савицький пояснив, як може діяти Асамблея, якщо на літню сесію буде заявлена російська делегація, і у її складі будуть так звані депутати, протиправно обрані на території окупованого Криму.

"Це є лише у повноваженнях членів Асамблеї оцінити ситуацію, зокрема таку, коли йдеться про членів, обраних у Криму, що перебувають у санкційному списку Євросоюзу. Така ситуація може порушити формальну процедуру оскарження повноважень", - пояснив норми регламенту генсек ПАРЄ.

Для порушення процедури оскарження необхідна підтримка щонайменше 10 делегатів. Далі питання має розглянути регламентний комітет, після чого його виносять на голосування щодо ратифікації (або ні) повноважень національної делегації.

Генсек ПАРЄ додав: делегація, стосовно якої триває процедура оскарження повноважень, не має права брати участь у голосуваннях.

"Але в історії Асамблеї раніше цього ніколи не відбувалося", - зауважив Савицький.

Він також нагадав, що на Росію чекають наслідки, якщо вона до липня не сплатить борг перед Радою Європи.

Ще в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ і перестала платити внески.

Як відомо, регламентний комітет ПАРЄ нещодавно схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Цей крок може призвести до повернення російської делегації у ПАРЄ.

Асамблея розгляне затверджений комітетом проєкт резолюції 24 червня.

В Росії вже заявили про намір повернутися до роботи у ПАРЄ 25 червня за умови ухвалення резолюції, яка "вбиває" санкційний механізм.

Детальніше про ситуацію в ПАРЄ читайте у статті:  "Руйнівники Ради Європи: як зупинити західні столиці від фатального подарунка Кремлю".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.