НАТО підтвердило перспективу членства для України за президента Зеленського

Вівторок, 4 червня 2019, 18:30

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення НАТО про готовність до вступу України до Альянсу у майбутньому лишається чинним

Про це він заявив в Брюсселі на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

Відповідаючи на запитання про перспективи подальшого зближення України та Альянсу, Генсек наголосив, що попри зміну президента в Україні підхід НАТО залишається незмінним. "Ми залишаємося на своєму рішенні, ухваленому на Бухарестському саміті і ми кілька разів останнім часом це підтвердили". Як відомо рішення Бухарестського саміту, ухвалене в 2008, стверджує що одного дня Україна стане членом Альянсу.

Столтенберг також розповів, про що йшлося на його перемовинах із Зеленським. "Зараз наш фокус – на реформах. Президент Зеленський заявив та підкреслив, що для України важливо відповідати стандартам НАТО, і тому ми прямуватимемо шляхом реформ", - заявив він, виділивши реформи безпекового сектора та боротьбу з корупцією.

При цьому генсек підкреслив, що вибір щодо глибини інтеграції лишається за Україною.

"НАТО лишається на своєму принципі про те, що кожна держава має обирати свій шлях, і це стосується України. Коли Україна (за президента Януковича) оголосила, що не прагне членства, ми цей вибір поважали. Але так само ми з повагою ставимося, коли держава вирішує, що вона прямує до членства. Тоді ми сідаємо разом і думаємо, як досягнути стандартів НАТО", - заявив керівник Північноатлантичного альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.