Шенген планує відкрити усі внутрішні кордони до кінця червня

П'ятниця, 5 червня 2020, 14:43

Країни Шенгену планують зняти чинні заборони на перетин внутрішніх кордонів до кінця поточного місяця.

Про це розповіли представники Ради ЄС та Єврокомісії на спільній пресконференції у п’ятницю, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Згода про відкриття внутрішніх шенгенських кордонів  стала підсумком засідання Ради ЄС у внутрішніх справах, що відбулося у п'ятницю у відеорежимі. "Переважна більшість держав відкриє свої кордони 15 червня або раніше. Відкриття кордонів між іншими очікується не пізніше кінця червня", - повідомила Терезія Грас, держсекретар МВС Хорватії, яка зараз головує в Раді ЄС.

Єврокомісарка Ілва Йоханссон, відповідальна за внутрішні справи, підтвердила, що Брюссель очікує відкриття внутрішніх кордонів Шенгену  до кінця місяця – однак це рішення не є юридично зовобов’язуючим. "Врешті-решт, це (відкриття кордонів) буде рішенням кожної держави-члена, але зараз ми бачимо дуже широку підтримку такого підходу", - заявила вона.

Варто наголосити, що до відкриття внутрішніх кордонів у Шенгені прив’язане також відкриття зовнішнього кордону для громадян України та інших іноземців. Через це міністри погодились, що ЄС продовжить заборону на в'їзд іноземців, у тому числі українців. "Була сильна підтримка того, щоби спершу ми відкрили внутрішні кордони, а потім зовнішні", - пояснила комісарка Йоханссон.

Також лишається не до кінця зрозумілим, чи будуть особливі заходи чи вимоги для мешканців окремих країн, як-то Італії чи Швеції, при в’їзді до інших держав Шенгену , на кшталт обов’язкового карантину чи COVID-тестування.

Терезія Грас лише наголосила, що вирішальним буле не підданство подорожуючого, а місце його або її проживання.

Як відомо, зараз у низці європейських держав знову виросла кількість нових заражень коронавірусом. Детальніше у статті: Від Бергамо до Вірменії: як послаблення карантину змінило епідемію в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.