У Європарламенті закликали політсили Грузії до компромісів, що розблокують парламент

Вівторок, 24 листопада 2020, 11:37

Низка депутатів Європарламенту закликали політичні сили Грузії проявити відповідальність та знайти рішення, яке забезпечить безперешкодну роботу парламенту.

Про це йдеться у спільній заяві низки європарламентарів, що є у розпорядженні "Європейської правди". 

Євродепутати наголошують, що Грузія є ключовим союзником ЄС, та вітають успішне проведення виборів в умовах епідемії. 

ЄС закликає соратників Саакашвілі припинити блокаду парламенту Грузії

"Ми підтримуємо оцінку ОБСЄ/БДІПЛ, парламентської асамблеї ОБСЄ та Ради Європи, парламентської асамблеї НАТО і відгук місії European Diplomatic Watch після першого туру виборів. Після другого туру виборів ми також очікуємо чесного, прозорого та ретельного розгляду усіх апеляцій та скарг", - зазначають вони.

Європарламентарі привітали проведення виборів за новою виборчою системою, зазначивши, що це відкриває шлях до більш плюралістичного парламенту, але висловили жаль з приводу того, що опозиційні партії відмовились від участі у другому турі. Також вони закликали усунути недоліки, які залишаються, через нову виборчу реформу - враховуючи рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ.

"Ми закликаємо усі політичні сили проявити відповідальність, стриманість і зрілість, поважати демократичний вибір електорату і знайти необхідні компроміси, зокрема, у діалозі за підтримки послів ЄС та США, щоб забезпечити безперешкодну роботу парламенту - життєво важливої інституції у демократичній країні. Усі політичні партії, представлені у новообраному парламенті, мають працювати у конструктивний спосіб, керуючись вищим інтересом європейського шляху, який обрала Грузія", - наголосили євродепутати. 

Заяву підписали глава комітету із закордонних справ Девід МакАллістер (Німеччина), глава делегації Європарламенту з відносин з Південним Кавказом Марина Кал’юранд (Естонія), співдоповідач з питань Грузії у Європарламенті Свен Міксер (Естонія) та Віола фон Кремон-Таубадель (Німеччина), що займається заходами підтримки демократії у Грузії.

Нагадаємо, у Грузії вже пройшли два раунди переговорів між правлячою партією і опозицією, але поки безрезультатно. В опозиції вважають, що її участь в законодавчому органі рівнозначна легітимації виборів, які вони вважають сфальсифікованими. Своєю чергою правляча партія "Грузинська мрія" ні за яких умов не погоджується на перевибори.

Внаслідок безкомпромісної позиції політичних сил у Грузії потенційно може сформуватися повністю однопартійний парламент - вперше з комуністичних часів. 

Детальніше про це читайте у статті: Ультиматум команди Саакашвілі: як Грузія увійшла у найглибшу кризу за останні роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: