Литва може запровадити загальний карантин, всупереч попереднім намірам

Вівторок, 3 листопада 2020, 13:35

Литва може з наступних вихідних запровадити загальний карантин для стримування епідемії коронавірусу.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на LRT, про це заявив прем’єр країни Саулюс Скверняліс.

Пропозицію запровадити загальнонаціональний карантин розглянуть 4 листопада на засіданні уряду. Якщо її погодять, з суботи 7 листопада в країні три тижні діятиме загальнонаціональний карантин. 

"Ми пропонуватимемо загальний карантин на щонайменш три тижні, з надією, що після цього можна буде повернутися до більш нормального життя. Ми хотіли уникнути таких заходів, але повинні слухати насамперед пропозиції лікарів, робочої групи фахівців - іншої альтернативи немає", - зазначив прем’єр. 

Він додав, що, з досвіду інших країн, ситуація покращується вже менш ніж за тиждень після запровадження жорстких заходів. 

За останню добу у Литві з населенням 2,7 млн виявили 897 нових заражень коронавірусом. Найвищим залишається показник 31 жовтня - вперше понад 1000 заражень.

Серед заходів, які пропонують - заборонити зустрічі більш ніж 10 людей та більш ніж з двох домогосподарств. Весілля й похорони будуть дозволені за участі максимум 10 людей - найближчих родичів.

Громадський транспорт зможе перевозити лише сидячих пасажирів. Усі компанії які можуть це зробити повинні перевести працівників на дистанційну роботу - як державні, так і приватні. 

Повинні будуть припинити роботу музеї, кінотеатри й театри, спортзали, басейни, масажні салони й спа, танціювальні й вокальні студії. 

Дитсадки й початкову школу закривати не планують, старших школярів частково переведуть на дистанційне навчання. Університети зможуть приймати рішення самі, залежно від профілю студентів. 

Ресторани й бари зможуть працювати тільки на доставку або продавати їжу з собою. Непродуктові магазини не закриватимуть, але вони мають обмежувати кількість відвідувачів до не більш ніж 1 на 10 квадратних метрів площі.

На відміну від весни, перукарні й салони краси не планують закривати повністю, але вимагається дотримання заходів безпеки. 

Готелі зможуть не закриватися, але їжу можна буде замовляти тільки до себе у номер, також призупинять послуги для груп клієнтів. 

Спортивні матчі будуть проводитися без глядачів. Усі масові заходи забороняються. 

Церквам рекомендуватимуть припинити богослужіння з вірянами. 

Рух між містами та регіонами не заборонятимуть, але таких подорожей рекомендуватимуть уникати.

Наприкінці травня прем’єр казав, що в уряді виключають запровадження жорстких заходів у разі "другої хвилі" епідемії восени, натомість спробують боротися з осередками заражень. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: