Венеційська комісія готова провести експертизу рішення про вихід з конституційної кризи - ОПУ

доповнено
Вівторок, 3 листопада 2020, 18:19

Венеційська комісія запропонувала Україні здійснити експертизу для правового виходу з кризи, що виникла внаслідок скандального рішення Конституційного суду. 

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у повідомленні Офісу президента за підсумками розмови Володимира Зеленського та голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо.

Комюніке Венеційської комісії за підсумками розмови ще не оприлюднене.

Заява ЄС: антикорупційну структуру треба швидко відновити, це умова безвізу і фіндопомоги

"Джанні Букіккіо запропонував експертизу Венеційської комісії у цій складній ситуації. Він також наголосив, що в жодному разі не можна ставити під ризик такі важливі питання, як існування Вищого антикорупційного суду, діяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, земельна реформа", - зазначається у повідомленні.

Голова Венеційської комісії також зазначив, що спільною метою сьогодні є відновлення довіри до судової системи та особливо до Конституційного Суду.

Володимир Зеленський у розмові наголосив, що не може дозволити КС виносити неправові рішення, які знищують антикорупційну інфраструктуру в Україні.

"Моє першочергове завдання зараз – зберегти безперервне функціонування НАЗК та антикорупційних органів і посилювати ефективність їхньої роботи", – цитує Зеленського пресслужба.

ЄС чекає від Ради "швидкого виходу" з кризи і підтримав ідею Зеленського не обмежуватися питанням КС

Зазначається, що він також запросив Венеційську комісію до спільної роботи над широкою судовою реформою. 

Доповнено. Голова Венеційської комісії у своєму коментарі щодо розмови не розповів про її деталі.

"Сьогодні мав гарну і плідну розмову з президентом Зеленським, який прагне боротися з корупцією та відновити довіру до судової системи і КС в Україні згідно з Конституцією та верховенством права. Рада Європи та її органи готові до співпраці у цьому питанні", - написав він.

Нагадаємо, раніше керівники двох інституцій Ради Європи, відповідальних за питання антикорупції та верховенства права – GRECO та Венеційської комісії відповідно – розкритикували законопроєкт Зеленського про подолання конституційної кризи та письмово закликали Верховну раду не ухвалювати його.

Сьогодні Європейський Союз заявив, що Україна повинна невідкладно відновити антикорупційну інфраструктуру, попередивши, що це є умовою надання фінансової допомоги та безвізу з ЄС. 

Згідно з аналізом ЄвроПравди, рішення, оприлюднене КС 28 жовтня, у разі безумовного виконання було би здатне завдати непоправної шкоди євроінтеграції України. Детальніше про це у редакційній статті "Корупційний суд України: чому скандальне рішення КС руйнує не тільки безвізовий режим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: