Суд ЄС: держави-члени можуть не виконувати польські ордери на арешт за певних обставин

Четвер, 17 грудня 2020, 11:20

Найвищий суд Європейського Союзу постановив, що суди ЄС не можуть автоматично відмовляти у виконанні польських ордерів на арешт, але таке рішення може бути ухвалене за певних обставин.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення суду.

Справа, яку розглядав Суд ЄС, стосується двох європейських ордерів на арешт, виданих польськими судами у 2015 і 2019 роках щодо двох громадян Польщі, які перебували на території Нідерландів. 

Суд ЄС ухвалив рішення щодо судової реформи Польщі

Голландська прокуратура звернулася до окружного суду Амстердама з проханням виконати ордери на арешт. Суд Амстердама, в свою чергу, запросив у Суду ЄС встановити, чи слід виконувати ордери, оскільки мав побоювання з приводу "поглиблення порушень у польській системі правосуддя".

Суд у Нідерландах стверджував, що зміни в правових положеннях, які відбулися в Польщі за останній час, "настільки важливі, що вони не гарантують будь-якій особі, обвинуваченій в судах цієї держави-члена ЄС, право доступу до незалежного суду". 

Таким чином суд стверджував, що може відмовитися виконувати європейський ордер на арешт.

Суд ЄС остаточно підтвердив вимогу призупинити дію суперечливого судового закону Польщі

У своєму рішенні в четвер Суд ЄС постановив, що наявність доказів системних або загальних недоліків, що стосуються незалежності судової системи в Польщі, сама по собі не виправдовує відмову судової влади інших держав-членів у виконанні  європейського ордера на арешт, виданого польським судовим органом.

Однак Суд ЄС вважає, що у виконанні європейського ордера на арешт, виданого польським судовим органом, повинно бути відмовлено за певних обставин. Такими обставинами суд називає вагомі і доведені підстави вважати, що, беручи до уваги індивідуальну ситуацію зацікавленої особи, характер злочину і фактичний контекст, в якому був виданий європейський ордер на арешт, особа може піддатися ризику порушення свого права на справедливий судовий розгляд, як тільки вона буде передана владі Польщі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.