Рада закликала Білорусь негайно звільнити Протасевича та інших політв'язнів

Четвер, 3 червня 2021, 12:09

Верховна рада ухвалила заяву, в якій засудила дії білоруської влади щодо примусової посадки пасажирського літака Ryanair і арешту незалежного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на офіційний вебпортал Верховної ради.

"У заяві Верховна рада рішуче засудила дії влади Білорусі щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича і закликала негайно звільнити Романа Протасевича і всіх політичних в’язнів, зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються органи безпеки Білорусі щодо утримуваних під вартою громадян Білорусі, а також гарантувати повагу до прав людини відповідно до міжнародних зобов’язань", - йдеться у повідомленні.

Рада також закликала Міжнародну організацію цивільної авіації невідкладно провести розслідування інциденту з відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Парламент також висловив підтримку кроків українського уряду, який з метою забезпечення безпеки цивільної авіації та суспільства запровадив заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Білоруссю з 26 травня 2021 року та посилив "повітряні санкції" щодо білоруських авіакомпаній з 28 травня 2021 року.

Нагадаємо, 23 травня Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair, нібито через повідомлення про бомбу на борту.

У літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, в аеропорту Мінська його разом з подругою затримали. 

Читайте також: Прибуткові санкції: як торгова війна України та Білорусі зіграла на руку лобістам

Про те, як санкції мають вплинути на Білорусь, дивіться також у відео "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.