Білорусь підняла винищувачі, щоби посадити у Мінську Ryanair з опозиціонером

доповнено
Неділя, 23 травня 2021, 15:32

Літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, через повідомлення про нібито замінування посадили в аеропорту Мінська. На борту літака був колишній редактор телеграм-каналу  NEXTA Роман Протасевич, його затримали.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Белсат

Як повідомляється, літак розвернувся в районі Ліди і вирушив в Національний аеропорт "Мінськ", де здійснив посадку, як свідчать дані flightradar24.com.

 

Пілоти над територією Білорусі подали сигнал SOS, на карті flightradar24.com рейс був позначений червоним. 

Після посадки Романа Протасевича затримали. Цю інформацію підтвердили у телеграм-каналі Головного управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі. 

Роман Протасевич був головним редактором телеграм-каналу "Нехта", останнім часом -  телеграм каналу "Беларусь головного мозга". У Білорусі його звинувачують у тероризмі. 

Тихановська: вимушена посадка Ryanair з опозиціонером у Мінську - це операція спецслужб

У телеграм-каналі "Пул Первого", який контролюється Лукашенком, повідомили, що пілоти нібито після повідомлення про замінування звернулися з проханням до Мінська про екстрену посадку.

"Хоча борт був майже над кордоном, звернулися до Мінська, щоб прийняти літак. Про ситуацію одразу доповіли президенту. Лукашенко дав чітку команду - розвертати і приймати літак", - пишуть у ньому. 

Також повідомляється, що за дорученням Лукашенка для супроводу літака піднімали винищувач Міг-29. "Зараз Міг-29 очікує, доки завершаться необхідні перевірочні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою", додають у повідомленні.

В Міноборони Білорусі заявили, що винищувач підняли для супроводу вже після рішення пілота Ryanair здійснити посадку у Мінську.

"Після того, як командир даного цивільного судна приняв рішення здійснити посадку на запасному аеродромі (Мінськ-2) і розвернув судно у напрямку Мінська, було ухвалено рішення і піднято в повітря черговий екіпаж МіГ-29 з аеродрому Барановичі. Черговий екіпаж отримав завдання здійснювати контроль і, за необхідності, допомогти цивільному судну здійснити безпечну посадку на аеродром Мінськ-2", - йдеться у повідомленні відомства.

Згодом у пресслужбі аеропорту Мінська заявили, що повідомлення про мінування літака не підтвердилося, пише державне інформагентство "Белта".

"Хоча перевірка ще триває, можна вже сказати, що повідомлення про мінування було неправдивим. Коли літак продовжить політ за маршрутом, поки важко сказати", - розповіли у пресслужбі. 

Телеграм-каналу "Беларусь головного мозга" пише, що Протасевич встиг повідомити колегам про підозрілий інтерес до нього в аеропорту Афін. За його словами, це був російськомовний чоловік "середнього віку, підтягнутий, з лисиною, в одній майці, світлих штанах і зі шкіряною валізою". Невідомий спробував сфотографувати документи Романа, а потім розвернувся і пішов, хоча мав бути наступним у черзі на перевірку документів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.