ЄС не розглядає приєднання до санкцій США проти Західних Балкан

Середа, 9 червня 2021, 18:36

Санкції для Західних Балкан не входять до порядку денного Європейського союзу, попри рішення президента США Джо Байдена підписати указ про блокування власності та заборону на в'їзд в країну тим, хто "сприяє дестабілізації ситуації в регіоні".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Одна річ, яку ми повинні сказати, - це те, що будь-яке рішення про будь-які потенційні санкції повинно прийматися одноголосно країнами-членами. Так що, якщо держави-члени домовляться між собою щодо режиму санкцій, ми продовжимо йти цим шляхом, але на цю мить це не входить до порядку денного наших обговорень з нашими партнерами на Західних Балканах", - сказав представник Єврокомісії з закордонних справ.

США оголосили широкі санкції проти тих, хто звинувачується в корупції, порушенні прав людини або загрожує "миру, безпеці стабільності або територіальній цілісності" будь-якого регіону або держави на Західних Балканах або "підриває демократичні процеси або інститути" в регіоні.

Заморожування активів і заборона на в'їзд також поширяться на тих, хто підриває регіональні договори, включаючи угоду 2018 року між Грецією та Північною Македонією, яка врегулювала давню суперечку про назви між двома країнами, а також Дейтонські угоди 1995 року.

Нагадаємо, США запровадили санкції проти трьох болгар та 64 пов'язаних з ними компаній через корупцію, в тому числі санкції запроваджені проти олігарха, якого звинувачують у планах створити канал для впливу російських політичних лідерів на болгарський уряд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.