Що Україні потрібно враховувати на переговорах з ворогом

Аналітика коротко
Четвер, 17 березня 2022, 13:09

Надзвичайно висока ціна перших успіхів України у війні проти Росії – велика кількість загиблих, зруйнована економіка та інфраструктура – викликає вельми емоційну реакцію українців. Щира природна і зрозуміла лють, яка об’єднала націю у ненависті до ворога, між тим не повинна завадити спокійній та аргументованій дискусії про можливі умови майбутньої домовленості з Росією та про повоєнне облаштування нашої держави.

Про те, на яких умовах Україна може здобути мир чи перемир’я, читайте в колонці нардепа з фракції "Слуга народу", голови правління "Майдану закордонних справ" Богдана Яременка НАТО, ЄС та санкції: три умови для переговорів з Росією.

Яременко припускає, що за результатами мирної угоди жодна зі сторін конфлікту не досягне у цій війні поставлених цілей. На його думку, Росія не зможе знищити, упокорити чи підкорити Україну.

Натомість Україна за результатами цієї угоди не поновить територіальну цілісність та суверенітет у межах міжнародно визнаних кордонів початку 2014 року.

Для того, щоб поновити контроль над усією своєю територією в межах 2014 року, Україна має завдати повної і нищівної військової поразки Росії. Цього наразі не відбудеться. І через фактор ядерної зброї, і через низку інших причин, які зараз не висвітлюватимемо.

Майбутні домовленості між Україною та Росією не розв’яжуть основні суперечності між цими державами, ставши компромісними та тимчасовими.

Реалізація таких домовленостей, пише народний депутат, в реальності перетвориться на гонку підготовки до наступного вирішального протистояння.

Це потрібно враховувати і при веденні переговорів. Адже результат далеко не усіх компромісів очевидний з точки зору подій майбутніх 2-5 років.

До складно прогнозованих компромісів автор, в першу чергу, відніс питання "нейтрального статусу" України. Відмовившись від стратегічного курсу на членство в НАТО Україна може опинитися в ситуації, коли партнерські держави-члени НАТО втратять причину та інтерес до співробітництва з Україною у військово-технічній сфері.

Він зазначає, що допомога НАТО Україні є масштабною, і без неї успішна протидія Росії була б неможлива. Те саме з членством у ЄС

Чи не більш важливим у відносинах із державами ЄС і НАТО буде питання збереження режиму санкцій проти РФ.

Озвучений у пресі підхід української делегації на переговорах з РФ про те, що вони відокремлюють питання тимчасово окупованих територій до і після 24 лютого 2022 року, може поставити під сумнів можливість зберегти режим санкцій проти РФ у нинішньому вигляді.

В разі збереження санкцій у їх нинішньому вигляді час гратиме на нашому боці. Послаблення санкцій надасть Росії суттєві переваги та дозволить швидше підготуватися до наступної війни.

Докладніше - в колонці Богдана Яременка НАТО, ЄС та санкції: три умови для переговорів з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: