Два експрем’єри Британії закликали створити для Путіна міжнародний трибунал

Субота, 19 березня 2022, 17:23

Лейборист Гордон Браун та консерватор Джон Мейджор хочуть створити спеціальний трибунал для розслідування дій Владіміра Путіна в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", із посиланням на BBC, колишні керівники британського уряду входять до числа 140 науковців, юристів і політиків, які підписали петицію із закликом створити правову систему за зразком Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни.

Серед іншого, свої підписи під петицією поставили експрезидент Верховного суду Великої Британії Леді Хейл, професор міжнародного права Філіп Сендс, колишній прокурор Нюрнберзького військового трибуналу Бенджамін Ференц та колишній президент Європейського суду з прав людини сер Ніколас Братца.

Як зазначає Гордон Браун, після падіння Берлінської стіни "ми припускали, що демократія і верховенство права переможуть", але Путін "замінює це застосуванням сили".

Він зазначає – попри те, що військові злочини РФ вже розслідує Міжнародний кримінальний суд, для притягнення до відповідальності потрібно рішення Радбезу ООН, на яке Росія може накласти вето.

"Якщо повідомлення не буде надіслано зараз, ми зіткнемося з агресією в інших країнах, яка також може залишитися безкарною", - зауважує Гордон Браун.  

Серед злочинів Путіна, він називає невибіркові бомбардування цивільних, порушення гуманітарного режиму припинення вогню та "ядерний шантаж".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ще один колишній британський прем’єр  - Девід Кемерон разом із благодійним фондом розвозить  мікровантажівкою по Польщі  підгузки та аптечки для українських біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.