США можуть передати Україні радянські ЗРК "Оса" - WSJ

Понеділок, 21 березня 2022, 20:49

США збираються передати Україні радянські зенітно-ракетні комплекси "Оса", які були таємно придбані кілька десятиліть тому. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на слова анонімних американських посадовців.

США колись таємно закупили для себе у невеликій кількості радянські системи, щоб вивчити їхні технічні характеристики. Перевагою є те, що вони знайомі українським військовим. 

Співрозмовники видання стверджують, що нібито частина того, що вже відправили в Україну з США, було відправлене з арсеналу в Алабамі, де зберігається частина такої радянської зброї. Один з них також сказав, що серед того, що планували передати, немає наявних у США С-300.

У Пентагоні відмовилися від коментарів з цього приводу. 

Як повідомлялося, Словаччина попередньо погодилася надати Україні одну С-300 для захисту від російських авіаударів. Але Братислава вимагала отримати заміну від держав НАТО, щоб захистити свій повітряний простір. В країну вже почали прибувати перші підрозділи, відповідальні за розгортання американської системи протиповітряної оборони Patriot.

Глава МЗС РФ Сєгєй Лавров заявив, що радянські та російські системи ПРО не можуть бути передані до третіх країн та пригрозив, що Росія буде атакувати вантажі з допомогою від партнерів України.

У відповідь на це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що не у Москві будуть вирішувати, яку військову допомогу може отримувати Україна для спротиву російському вторгненню.

Читайте також: Протиракетна допомога: що США та НАТО можуть надати Україні замість "закритого неба".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.