Війна на морі: як протистояти Чорноморському флоту РФ

коротко
Четвер, 24 березня 2022, 13:54

Агресія Росії проти України за чотири тижні так і не перейшла до повномасштабного протистояння на морі, однак тихою ситуацію також не назвати. Основним напрямом морської агресії РФ став цивільний, торговельний флот. Це несе небезпеку не лише Україні, а й чорноморським державам НАТО – Туреччині, Румунії, Болгарії. 

Про те, як Альянс може на це реагувати, про шанси "закрити небо над морем" та про те, чому агресор не зважився на висадку десанту, розповів Андрій Клименко, головний редактор BlackSeaNеws, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, у розмові з редактором ЄвроПравди Сергієм Сидоренком. Окрім відеоверсії розмови, є й текстова - Морський бій навколо України: як НАТО може допомогти здолати агресора на воді.

Про що говорив Андрій Клименко:

Про реальність морської атаки агресора на Одесу, то тими силами, які є на сьогодні в РФ, максимум, що вони можуть – це висадити диверсійний загін десь в районі Дністровського лиману. А якщо вони почнуть велику висадку десанту – їх просто знищать. 

Зараз ми бачимо на обрії у морі їхні кораблі – то біля Одеси, то біля Білгорода-Дністровського. Але їхня мета – не висадка, а утримання наших сил. Вони не хочуть, щоб ми знімали військових з району Одеси і перекидали їх на більш гарячі ділянки фронту.

Щодо мінування Чорного моря, то, за офіційним попередженням від ВМС України, Чорноморський флот РФ замінував підходи до гирла Дунаю і район поблизу острова Зміїний. Це передусім загроза не для українського морського трафіку, бо його немає з 24 лютого. Це загроза кораблям, що прямують у порти Болгарії, Румунії і Туреччини.

За словами Клименка, держави НАТО повинні якнайшвидше провести розмінування. Йдеться про території поза межами 12-мильних берегових зон. Тобто потрібно закрити небо поза територіальними водами України, Болгарії, Румунії чи Туреччини.

Це має бути гуманітарна, а не військова операція. Є потреба вивести до 90 комерційних суден різних країн, які застрягли в портах Чорного моря.

Щодо обмеження проходу кораблів через Босфор та Дарданелли, то існує Конвенція Монтре. За нею військові кораблі нечорноморських держав не можуть перебувати в Чорному морі більше 21 дня, далі мають вийти, а натомість російські кораблі можуть спокійно проходити через протоку.

Після початку війни Туреччина під дуже потужним тиском МЗС України погодилася застосувати статтю конвенції, яка дозволяє їй обмежити пропуск через протоки військових кораблів воюючих країн – тобто кораблів РФ. І через обмеження з боку Туреччини РФ не має сил для серйозного десанту в районі Одеси.

Експерт вважає, що в НАТО занадто бояться Росії

Склалася парадоксальна ситуація. Увесь світ бачить, що РФ стирає з лиця землі цілу державу під назвою Україна; президент Байден називає Путіна воєнним злочинцем; високий представник ЄС теж каже про воєнні злочини. І попри все це, цивілізований світ досі думає, а як же реагувати на дії РФ у правових нормах мирного часу.

Коли це закінчиться? Тоді, коли турецьке, або румунське, або болгарське судно, або просто судно, яке йде до чорноморських портів цих держав, наскочить на російську міну і потоне. Тоді вони дуже швидко це зрозуміють.

Повний текст розмови з Андрієм Клименком - у матеріалі Морський бій навколо України: як НАТО може допомогти здолати агресора на воді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: