Словацькі генерали пояснили, чому для НАТО неможливо закрити небо над Україною

Вівторок, 8 березня 2022, 11:44

На думку трьох словацьких генералів, створення безпольотної зони над Україною не лише здатне втягнути НАТО у прямий військовий конфлікт з РФ, а й практично неможливе з технічної точки зору.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SME, таку думку висловили генерал-лейтенант Павел Мацко, колишній командувач Навчального центру НАТО, колишній начальник Генерального штабу чеської армії Іржі Шедівий, а також генерал армії та колишній начальник штабу НАТО Петр Павел.

Як зазначається, офіційно оголошена заборонена для польотів зона над Україною не мала б сенсу, якби країни НАТО не могли гарантувати її військовою силою.

Завдання таких зон – захистити визначений район від атак ворожої авіації.

Літаки, які охороняють заборонену для польотів зону, супроводжують іноземні літаки з неї. Вони також можуть змусити їх приземлитися або навіть збити. Невеликі заборонені для польотів зони встановлюються над конституційними будівлями країн або над місцями проведення масових заходів, таких як Олімпійські ігри тощо.

Британський екскомандувач висловився за безпольотну зону над Україною

В якості прикладу видання наводить Олімпіаду в Лондоні 2012 року.

"Це була важка операція, вона тривала кілька тижнів. Хоча заборонена для польотів зона складалася лише з 50-кілометрової смуги повітряного простору над південно-східним Лондоном, у Великій Британії було задіяно кілька гелікоптерів, винищувачів, чотири системи протиповітряної оборони, а також найбільший військово-морський корабель HMS Ocean" - йдеться у матеріалі.

Коли Сполучені Штати встановили заборонені для польотів зони над північним і південним Іраком після війни в Перській затоці 1991 року, близько 50 літаків чергували по кілька годин на день, щоб захистити курдську та шиїтську меншини від вертолітних атак іракського диктатора Саддама Хусейна. У той же час в Іраку була лише обмежена кількість авіатехніки, протиповітряна оборона була в основному знищена у війні.

Нині ж, як зазначається, повітряний простір над Україною є гарячим полем бою.

Росія використовує проти України літаки, гелікоптери, ракети класу "земля-повітря" та балістичні ракети.

"Таке складне поле бою було б дуже важко забезпечити. Довелося б закинути в український повітряний простір літаки НАТО, які б обстріляли протиповітряну оборону Росії та зіткнулися б із російськими літаками", — каже генерал Мацко.

"За різними оцінками, Росія використовує близько сотні літаків над Україною, НАТО довелося б задіяти ще більшу кількість літаків", — пояснює генерал Шедівий.

Крім того, заборонену для польотів зону неможливо забезпечити тільки силами літаків НАТО, які вилітають з аеропортів на території країн Альянсу, як-от словацький аеропорт Сляч або польські військові бази в Познані та Лансько.

Для того, щоб НАТО міг повністю захистити повітряний простір України, Альянсу також довелося б створити авіабази на території України. Проте багато з українських аеропортів вже зруйновані або пошкоджені російською армією.

Напередодні за безпольотну зону над Україною висловився міністр оборони Естонії.

Нагадаємо, на екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі 4 березня ставили питання про створення над Україною безпольотної зони, проте держави НАТО на це не погодилися. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.