Заморожені мільярди РФ: як Україні отримати компенсацію воєнних збитків

Аналітика коротко
Понеділок, 4 квітня 2022, 20:00

Однією з метрик, яка дозволяє проілюструвати масштаб російсько-української війни, є сума збитків, заподіяних військами РФ. Представники української влади оцінюють їх від кількох сотень мільярдів до понад одного трильйона доларів США. 

Як джерело відшкодування розглядають заморожені активи РФ та путінського режиму у світі.

Про те, як саме Україні можна отримати відшкодування, читайте в колонці кандидата юридичних наук, керуючого партнера АО "Дексіс Партнерс" Івана Городиського Змусити Росію платити за руйнування: які проблеми доведеться долати Україні.

На думку автора, найбільш очевидним способом вирішення є звернення до міжнародних судів, найперше – до Міжнародного суду ООН.

Однак у цьому випадку практично стовідсотково Росія відмовиться визнавати його юрисдикцію, а згодом – виконувати рішення.  

Іншим варіантом, пише Іван Городиський, є створення окремого міжнародного органу під егідою міжнародної організації. Так сталося, до прикладу, для компенсації Кувейту збитків через агресію Іраку в 1990-1991 роках.

Для вирішення питання відшкодування Рада Безпеки ООН створила спеціальну компенсаційну комісію. Однак схожа модель теж видається малоймовірною через очікуване блокування цього процесу з боку РФ.

Найбільш імовірним, зазначає юрист, є створення певного багатостороннього механізму за участю України та держав, які контролюють заморожені російські активи, який і вирішуватиме питання компенсації збитків через російську агресію. Своєю чергою, його діяльність може бути підкріплена рішеннями міжнародних судових органів та політичними рішеннями на рівні окремих держав.

У світі останні тиждень-два уже лунають заклики подивитися на проблему відшкодування Росії в контексті, ширшому за наслідки агресії проти України. Зокрема, висувають ідеї щодо відшкодування жертвам російських злочинів (Russian atrocities) у Сирії за рахунок заморожених активів РФ у світі.

Тому варто визнати: Україна буде важливим, але не єдиним претендентом на компенсацію.

Без системної роботи в цьому напрямку, впевнений експерт, Україна ризикує суттєво ускладнити процес отримання такої компенсації за наслідки агресії Росії.

Якщо ми не займатимемо активну позицію, то опинимося в ситуації конкуренції з іншими кандидатами на отримання відшкодування за дії Росії.

Докладніше - у колонці Івана Городиського Змусити Росію платити за руйнування: які проблеми доведеться долати Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: