МЗС привітало домовленості Азербайджану та Вірменії щодо делімітації кордону

Новини — Вівторок, 30 квітня 2024, 21:47 —

Міністерство закордонних справ України 30 квітня привітало домовленості між Азербайджаном та Вірменією стосовно делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Про це йдеться в заяві МЗС, яку цитує "Європейська правда".

Зовнішньополітичне відомство наголосило, що делімітація кордону між Азербайджаном та Вірменією на основі поваги до суверенітету й територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечностей, а також відмови від використання чи погрози силою "є необхідною умовою нормалізації відносин між країнами та гарантування стабільності і безпеки в регіоні".

"В умовах агресивної політики Росії та постійних російських погроз країнам Балтії, Чорноморського регіону, Південного Кавказу та Центральної Азії, досягнення домовленості про делімітацію міждержавного кордону між Азербайджаном і Вірменією є додатковим і важливим фактором стабільності", – наголошує МЗС.

Реклама:
Блінкен провів розмову з лідерами Вірменії та Азербайджану

Міністерство висловило сподівання на "успішну практичну реалізацію" домовленостей і запевнило, що Україна зацікавлена в мирі та стабільності на Південному Кавказі.

19 квітня представники Вірменії та Азербайджану вперше оголосили про попереднє узгодження делімітації кордонів біля восьми прикордонних сіл. Незабаром почалась процедура демаркації кордону – тобто встановлення прикордонних стовпів.

Після повернення Азербайджаном повного контролю над невизнаним Нагірним Карабахом між Вірменією та Азербайджаном періодично стаються сутички з жертвами і пораненими. Також Баку і Єреван ведуть переговори про укладання мирної угоди. 

Читайте також, чи дійсно Вірменія зважилася вийти з Євразійського союзу та йти до членства в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: