Чому проросійська кандидатка може виграти вибори у Франції

Аналітика коротко
П'ятниця, 8 квітня 2022, 20:00

Вже 10 квітня у Франції пройде перший тур президентських виборів.

Про особливість французьких виборів, які значною мірою проходять під впливом війни в Україні читайте в статті редактора What’s Up EU Тео Буржері Російський удар по Макрону: чому у французькі вибори повернулася інтрига.

Останній тиждень перед голосуванням пройшов під знаком воєнних злочинів у Бучі та сусідніх містах. Світлини звідти заполонили французькі ЗМІ, змусивши всіх кандидатів у президенти зайняти позицію щодо того, що вони робитимуть, аби покласти край війні та ввести санкції проти Росії.

Лише за 48 годин після того, як відео з Бучі з’явилися в інтернеті, президент Франції та лідер перегонів Еммануель Макрон оголосив, що потрібен новий раунд санкцій проти Росії.

За словами чинного президента, ембарго на продаж нафти та вугілля слід розглядати як частину п’ятого пакета санкцій ЄС, однак про ембарго на російський газ не йдеться.

Також він демонстрував підтримку безперервного діалогу з Путіним, сподіваючись на дипломатичне припинення конфлікту.

Марін Ле Пен з Rassemblement National, яка підтримувала (і публічно демонструвала) тісні зв’язки з Кремлем, засудила розправу в Бучі.

Проте, і це важливо, другий номер на нинішніх перегонах так і не наважилася вказати на відповідальність російської влади.

Також Ле Пен відмовилася виключити Путіна як майбутнього союзника Франції "з певних питань" після закінчення війни.

А її конкурент з ультраправої партії Reconquête! Ерік Земмур закликав провести міжнародне розслідування, однак при цьому, відповідно до методичок Кремля, поставив під сумнів правдивість відео.

З наближенням дати виборів політична динаміка змінюється, і розрив між Макроном і Ле Пен, котрі, як очікується, вийдуть у другий тур, значно скорочується.

Незважаючи на свою пропутінську позицію, вона присвятила останній відрізок своєї кампанії темі підвищення купівельної спроможності в умовах зростання цін на енергоносії. Це допомогло успішно заручитися підтримкою сільських виборців та робітників – "синіх комірців".

Результати опитування щодо другого туру показали різницю між кандидатами всього у 6%.

Президенту Франції необхідно протягом найближчих тижнів повертати собі ініціативу – інакше розрив між ним та Ле Пен може продовжити танути.

А це – вкрай тривожний сигнал для України.

Докладніше – у матеріалі Тео Буржері Російський удар по Макрону: чому у французькі вибори повернулася інтрига.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: