Парламентарі з групи підтримки України визначили шість основних напрямків діяльності

П'ятниця, 8 квітня 2022, 21:13

Парламентарі-учасники неформального об'єднання "United for Ukraine" під час візиту до Києва назвали шість пріоритетних напрямків діяльності на підтримку України.

Про це йдеться у підписаній Декларації єдності задля європейської України, текст якої є у розпорядженні "Європейської правди".

Під документом від імені делегації стоїть підпис литовського євродепутата, експрем’єра Литви Андрюса Кубілюса, від імені Верховної Ради - спікера Руслана Стефанчука. 

Депутати зазначають, що їхня зустріч засвідчує солідарність з Україною та рішучість захищати свободу, суверенітет і європейський вибір українського народу. 

Вони наголошують, що війна РФ проти України фактично є війною проти всього демократичного світу, а злочини російських військових у Бучі засвідчують, що режим у Кремлі фактично не відрізняється від нацистського і готовий на геноцид українців.

"Ми зобов’язуємося зробити усе, що можемо, щоб підтримати оборону України, змусити Росію припинити свої злочинні дії та забезпечити швидку відбудову України після війни. Ми зобов’язуємося забезпечити справедливість для України та відповідальність винним за їхні злочини. 

Ми зобов’язуємося просувати швидкий вступ України до Євросоюзу. Українці воюють за свою мрію - бути разом з іншими європейцями у родині ЄС. І наш спільний моральний обов’язок - разом боротися за те, щоб ця мрія здійснилася", - зазначають підписанти.

Вони наголошуть, що потрібно подбати не тільки про швидке відновлення економіки та інфраструктури України після війни, але також реформи та модернізацію країни, щоб вона могла стати успішною демократичною, прозорою, багатою європейською державою.  

Депутати називають шість пріоритетних напрямків своєї роботи:

- забезпечити військову підтримку Україні на основі конкретних потреб Збройних сил;

- забезпечити гуманітарну допомогу для українців, змушених залишити свої домівки через війну. Для цього пропонують, щоб ЄС створив міжнародний координаційний механізм, через який така допомога буде надходити від країн-членів і всього світу;

- санкційний тиск на Росію, який буде настільки потужним, щоб Кремль змушений був припинити війну, у тому числі енергетичне ембарго, щоб не фінансувати воєнну машину Путіна. Депутати наголошують, що скасовувати санкції можна буде тільки після того, як "останній окупант забереться з української землі";

- "план Маршалла" для повоєнної відбудови України, що включатиме масштабні внески від ЄС, окремих країн та репарації з РФ, які можна забезпечити за рахунок конфіскованих російських активів;

- інтеграція України до ЄС. Депутати закликають невідкладно надати Україні статус країни-кандидата і якнайшвидше перейти до першої стадії інтеграції до єдиного ринку Євросоюзу;

- міжнародний трибунал над РФ за скоєні воєнні злочини та агресивну війну.

"Мир у Європі можливо гарантувати тільки за умови, що відповідальні за цю злочинну агресію та варварські воєнні злочини в Україні будуть притягнені до відповідальності, включно з Владіміром Путіним та Александром Лукашенком. Це єдиний спосіб забезпечити справедливість і підтримати прагення російського народу жити у демократичній країні", - зазначають парламентарі.

Для цього депутати ініціативи та українські парламентарі планують тісно координувати свої адвокаційні зусилля на усіх рівнях. 

"Україна збагатить Європейський Союз, а ЄС збагатить Україну. Якщо ми будемо разом - знову буде мир і процвітання. Нехай буде благословення з усіма, хто загинув за Україну, за Європу, за людяність і свободу. Слава Україні. Слава героям Європи", - підсумовують у тексті. 

 

Нагадаємо, неформальне об’єднання United for Ukraine ("Разом задля України") заснували з метою координувати зусилля з підтримки України у зв’язку з російською збройною агресією.

До об’єднання увійшли понад 150 парламентарів з 28 країн - членів ЄС, Британії, США, Канади, Нової Зеландії, у тому числі депутати Європарламенту. 22 березня відбулася його установча зустріч, на яку запросили також спікера Верховної Ради України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.