Міжнародні донори оголосили про виділення 9,1 млрд євро для України та українців

Субота, 9 квітня 2022, 19:48

Міжнародні організації, іноземні уряди та великі іноземні компанії в суботу оголосили про виділення понад 9 млрд євро для допомоги постраждалим внаслідок агресії РФ проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", міжнародна донорська конференція відбулася у Варшаві, її співорганізатором був Євросоюз.

"Сьогодні ми зібрали 9,1 мільярда євро для людей, які тікають від вторгнення – як для тих, хто лишився в Україні, та і для тих, хто виїхав за кордон. І буде ще більше коштів! Ми продовжимо надавати підтримку",  - розповіла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як відзначає Reuters, 4.1 млрд євро з цієї суми складе безповоротна грантова допомога, що переважно надійде до українського бюджету. Ще 5  млрд євро надійде у вигляді позик та кредитів. У тому числі, Європейський інвестиційний банк виділяє 4 млрд євро для облаштування українських біженців

Конференція була присвячена фокусному питанню допомозі біженцям. Однак у ЄС запевняють, що відбудеться також збір коштів для інфраструктурного відновлення України.

"Як тільки бомби перестануть падати, ми допоможемо народу України відбудувати свою країну", запевнила Урсула фон дер Ляєн.

У рамках грантової програми, ЄС виділить 1 млрд євро додатково до попередніх програм.

"Шістсот мільйонів із них підуть в Україну, переважно на рахунки української влади та частково до ООН. 400 мільйонів євро підуть прифронтовим державам, які виконують таку видатну роботу та допомагають біженцям, які прибувають", – сказала Урсула фон дер Ляєн.

Крім того ЄС виділить Україні ще 500 млн євро на зброю на додаток до вже виділеного 1 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.