Демонстрація лівих з нагоди 1 травня завершилася погромами у Парижі

Неділя, 1 травня 2022, 21:13

Демонстранти розгромили та пограбували низку комерційних закладів, а поліції довелося застосувати сльозогінний газ у Парижі під час першотравневої демонстрації.

Як повідомляє "Європейська правда" до цього призвела демонстрація лівих проти політики президента Еммануеля Макрона.

Традиційний першотравневий парад зібрав десятки тисяч людей у центрі французької столиці, у першу неділю після переобрання Макрона.

Radio France 24 зазначає, що організаторами протестів були профспілкові активісти, асоціацій та ліві партії. Видання наводить зміст гасел: "Зіткнувшись з Макроном, побудуємо контрнаступ", "нуль поліції, більше правосуддя та медперсоналу" та "зможемо наповнити свій холодильник гідно". Вони вимагали від уряду "збільшення зарплат та пенсій".

Утім, хоча основна частина мітингарів поводилися мирно, дуже швидко виникли сутички між групою демонстрантів, одягненими в чорне, і правоохоронцями, а також ці демонстранти почали громити вітрини.

 
Фото з сайту France24

Як наслідок, постраждали або були розграбовані фінансові установи та агентства нерухомості, страхові компанії, а також магазин органічної продукції та ресторан McDonald's.

Наразі поліція заарештувала 29 людей, повідомив міністр внутрішніх справ Джеральд Дарманін.

Як зазначає Reuters, у поліції повідомили, що активісти навіть нападали на пожежників, що намагались загасити пожежу. Поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ.

Лідер крайніх лівих Жан-Люк Меланшон, який посів третє місце в першому турі президентських виборів, взяв участь у марші в Парижі.

 

Він хоче згуртувати союз лівих, включаючи Зелених, щоб здобути більшість в парламенті.

Як повідомлялося, Макрон після перемоги на виборах пообіцяв Зеленському посилити підтримку України озброєнням. Також у Франції арештували вілли трьох російських олігархів.

Детальніше читайте у статті "Тріумф Макрона: яких змін у політиці Франції варто чекати Україні після виборів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.