У Словенії завершили коаліційну угоду і оголосили імена найчисленнішого уряду в історії

Четвер, 12 травня 2022, 10:09

Новий ліволіберальний уряд Словенії на чолі з Робертом Голобом завершив коаліційну угоду та оприлюднив більшість імен найчисленнішого кабінету в історії країни.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

У новому уряді, очолюваному ліберальним "Рухом за свободу" Голоба і який складається також із соціал-демократів та лівих, буде 19 міністерств та одне відомство на чолі з міністром без портфеля.

"Ми задоволені завершенням коаліційних переговорів. Програма узгоджена та готова до обговорення на програмних комітетах партнерів по коаліції", — сказав Голоб.

Таня Файон, лідер соціал-демократів та член Європарламенту від своєї партії з 2009 року, була висунута на посаду голови Міністерства закордонних справ.

Лівий лідер Лука Месец керуватиме новим Міністерством солідарного майбутнього, яке займатиметься житловою політикою та довготривалим піклуванням — питаннями, які займають важливе місце на порядку денному партії.

І Файон, і Месец обійматимуть також посади заступників прем'єр-міністра.

Два лідери ліберальних партій, які не пройшли до парламенту, Аленка Братушек та Мар'ян Шарець, обидва колишні прем'єр-міністри, також отримають посади в кабінеті міністрів, обіймаючи відповідно посади міністрів інфраструктури та оборони.

Декілька запропонованих міністрів невідомі на національному рівні, але у складі є кілька імен, які відігравали відомі ролі у минулому.

Одна з них — Татьяна Бобнар, колишня комісарка поліції, звільнена з приходом до влади нинішнього уряду. Вона є кандидатом у міністри внутрішніх справ. Матьяж Хан, депутат-ветеран від соціал-демократів, який вважається одним із найвпливовіших гравців на політичній сцені Словенії, був призначений головою Міністерства економіки.

Інші кандидати в міністри будуть оголошені найближчими днями.

Читайте також: Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.