Британія знову вимагає перегляду "ірландської" частини угоди про Brexit

Четвер, 12 травня 2022, 18:24

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що у Сполученого Королівства "не буде вибору, окрім як діяти" задля відкликання частини угоди про Brexit, яка стосується Північної Ірландії, якщо ЄС "не проявить гнучкості".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Associated Press.

У розмові з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем Трасс зауважила, що передбачені Північноірландським протоколом правила щодо перетину кордону і митного контролю стали найгіршою перешкодою для створення нового уряду Північної Ірландії.

Функціонування кордону на острові Ірландія від початку було одним з найчутливіших питань у перемовинах про Brexit. Рішення змістити митний контроль у порти, аби залишити "прозорим" кордон між Ірландією-членом ЄС і Північною Ірландією - частиною Британії, спричинило логістичні проблеми і залишило невдоволеними юніоністів, які вбачають у цьому посягання на належність регіону до складу Сполученого Королівства. 

З іншого боку, "прозорий кордон" на острові є частиною угоди 1998 року, яка поклала край тривалому конфлікту у регіоні, і це принципово важливо для ірландських націоналістів. 

Ситуація знову загострилася із завершенням виборів у Північній Ірландії - Демократична юніоністська партія відмовилася формувати уряд з переможцями Шинн Фейн, якщо вони не погодяться вимагати суттєвих змін до угоди про Brexit.  

"Якщо ЄС не захоче подемонструвати гнучкість, щоб вирішити проблемні питання, то нам як відповідальному уряду доведеться діяти", - зазначила Ліз Трасс. 

Раніше Британія неодноразово попереджала, що може вдатися до одностороннього призупинення певни положень угоди, якщо ЄС не погодиться на зміни. 

За даними британських ЗМІ, прем’єр Борис Джонсон може наступного тижня ініціювати призупинення "ірладських" положень угоди. Такий крок призвів би до позову ЄС, що може перерости у торгову війну. 

Марош Шефчович зі свого боку заявив, що працювати можуть лише спільні рішення,. "Односторонні дії для незастосування міжнародної угоди, як протокол, це просто неприйнятно", - заявив він.

Читайте також: Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.