Польща є лідером серед країн ЄС у постачанні зброї Україні – ЗМІ

П'ятниця, 13 травня 2022, 12:08

Польща серед країн ЄС найбільше постачала Україні зброї, закупленої коштом Європейського фонду з підтримки миру.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

Повідомляється, що рахунки, надіслані країнами ЄС, вже перевищили виділені наразі 1,5 мільярда євро в рамках фонду. Тому наступного тижня ЄС збільшить підтримку ще на 500 мільйонів.

Найбільше рахунків надіслала Польща, тож саме ця країна постачає найбільше зброї. "Польща є лідером" - сказав дипломат ЄС.

Наразі рахунки-фактури надіслали 20 із 27 країн ЄС, а це означає, що вони постачають зброю за підтримки ЄС (7 країн або не постачають взагалі, або не просять відшкодування).

Поки що 90% виділених коштів було використано для озброєння (зенітних ракет і протитанкових ракет та боєприпасів), а 10% - для нелетальних засобів, таких як бронежилети, намети або прилади нічного бачення.

"Тепер летальної зброї буде ще більше. Це вимога, надіслана з України", - каже дипломат.

За даними видання, три країни – Австрія, Мальта та Ірландія надають лише нелетальні засоби.

У понеділок рішення про додаткові 500 мільйонів євро для України затвердять міністри закордонних справ ЄС, а у вівторок його підтвердять міністри оборони.

Вперше в історії Європейський Союз фінансує постачання летальної зброї. Гроші надходять із позабюджетних коштів Європейського фонду з підтримки миру у розмірі 5,7 млрд євро. "Всього за два місяці ЄС витратив половину суми", - каже дипломат. На його думку, якщо війна в Україні затягнеться, ЄС доведеться прийняти рішення про збільшення цього фонду.

Нагадаємо, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель анонсував надання нового траншу військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.