Глава МЗС Литви про складнощі із нафтовим ембарго: одна країна тримає в заручниках ЄС

Понеділок, 16 травня 2022, 13:06

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що ЄС не може схвалити шостий пакет санкцій проти РФ, тому що перебуває в заручниках однієї країни-члена.

Про це він заявив перед зустріччю зі своїми колегами у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Ми прийняли кілька правильних рішень щодо санкцій, ми правильно вчинили щодо військової допомоги. Але це ще не кінець, це тільки середина процесу. Одне з питань – чи запам'ятаємося ми як єдиний союз, який готовий рухатися далі, або як застряглий союз. Зараз, на жаль, весь союз перебуває в заручниках однієї країни-члена, яка не може допомогти нам знайти консенсус", - сказав Ландсбергіс, маючи на увазі Угорщину.

За його словами, одним зі шляхів вирішення проблеми може бути допомога Україні позбутися від російської нафти і газу.

"Країни-члени, які не допомагають знайти консенсус, залежать від потоку з України. Тому, якщо потік зупиниться з України, питання санкцій вирішиться", - додав міністр.

Він також наголосив, що процес надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС має йти швидко.

"Рішення, які ЄС ухвалив за останні 2,5 місяці, і ухвалить сьогодні і в майбутньому, визначить Європу на десятиліття. Нас пам'ятатимуть за цими рішеннями", - додав міністр.

Раніше глави МЗС Німеччини та Австрії заявили, що Європейському Союзу потрібно ще кілька днів, щоб узгодити шостий пакет санкцій проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.