Адміністрація Байдена передасть Конгресу звіти щодо членства Швеції і Фінляндії в НАТО

Четвер, 19 травня 2022, 18:45

Після того, як президент США Джо Байден оголосив про повну підтримку Сполученими Штатами заявок Швеції та Фінляндії на членство в НАТО, він сказав, що його адміністрація представить Конгресу США звіти щодо цього вступу в НАТО для обох країн.

Про це, як пише Європейська правда" з посиланням на CNN, Байден сказав після зустрічі з прем’єр-міністром Швеції і президентом Фінляндії.

"Сьогодні я з гордістю вітаю та пропоную рішучу підтримку Сполучених Штатів заявкам двох великих демократій і двох близьких партнерів, щоб приєднатися до найсильнішого, найпотужнішого оборонного союзу в історії світу" - заявив Байден.

Президент США зазначив, що країни вже відповідають всім вимогам НАТО.

"Сьогодні моя адміністрація подає Конгресу Сполучених Штатів доповіді про вступ обох країн до НАТО, щоб Сенат міг ефективно та швидко перейти до консультування та погодження договору", – сказав він.

Байден закликав керівництво Сенату провести це погодження якомога швидше.

У США щонайменше дві третини Сенату повинні проголосувати за схвалення нових держав-членів оборонного альянсу.

Нагадаємо, в середу Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Про те, як змінить приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО безпекову ситуацію у Європі, які труднощі можливі у цьому процесі та що це змінює для України - у статті Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.