У Латвії затримали чоловіка, який вдарив демонстранта з прапором України

Неділя, 22 травня 2022, 09:45

У Латвії державна поліція затримала підозрюваного у нападі на демонстранта з прапором України під час ходи 20 травня у Ризі за відмову від радянської спадщини.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Delfi.

Наскільки відомо, інцидент стався неподалік від маршруту демонстрації. Чоловік вийшов зі свого BMW і вдарив хлопця з накинутим на плечі прапором України, після чого поїхав з місця події. 

Поліція почала розслідування і встановила авто і особу нападника. В ніч на 21 травня підозрюваного 1984 року народження затримали, знайшовши його на горищі будинка за місцем проживання. Також з’ясувалося, що він змінив номери на своєму автомобілі, напевно, сподіваючись приховати місцеперебування. 

Повідомляється, що у чоловіка і раніше були проблеми з законом. Зараз він перебуває у СІЗО, наступними днями суд обере запобіжний захід. 

Кримінальне провадження відкрили за статтею про хуліганство, пов’язане із завданням тілесних ушкоджень. За це загрожує до 5 років позбавлення волі або коротший термін, а також поліцейський нагляд, громадські роботи або грошовий штраф. 

Також у розслідуванні розглянуть можливий фактор розпалювання національної, етнічної або соціальної ворожнечі. 

Нагадаємо, вдень 20 травня у Ризі близько 5000 людей взяли участь у ході "За звільнення від радянської спадщини", яка фактично стала реакцією на події довкола радянського пам'ятника у парку Перемоги в Ризі. Однак організатори розширили вимоги і вимагають не тільки знесення пам’ятника, який захищають проросійськи налаштовані громадяни, а й усіх радянських пам’ятників, а також - позбавлення громадянства і права обиратися явно проросійських громадян Латвії. 

За даними поліції, у зв’язку з подією затримали вісім осіб. Один із затриманих намагався заблокувати ходу, ще декілька провокаційно поводилися - один вигукував провокаційні гасла, один з вікна автобуса показував російський прапор. Кількох затримали за нецензурну лайку і перебування у громадський місцях у нетверезому стані, ще двох - за несанкціоноване використання безпілотників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.