Президент Естонії: наївно вважати РФ частиною безпекової архітектури Європи, це - загроза

Четвер, 26 травня 2022, 09:30

Президент Естонії Алар Каріс зазначив, що зараз неправильно було б вважати Росію частиною безпекової архітектури Європи, тому що вона є загрозою.

Як повідомляє естонський мовник ERR, про це він сказав у виступі на Світовому економічному форумі у Давосі, пише "Європейська правда".

"Наївно казати, що Росія є частиною безпекової архітектури Європи. Росія, яка розв’язала повномасштабну війну з метою підкорення України, не хоче брати на себе відповідальність за мир і стабільність у Європі, а, навпаки, хоче підірвати цю стабільність і безпеку. Зараз Росія є загрозою для цієї безпекової архітектури", - зазначив Алар Каріс.  

Він додав, що останні події не залишили НАТО вибору щодо необхідності дій для стримування. "Потужніше стримування у країнах Балтії і Польщі зараз неуникний і очевидний крок", - зазначив президент.

Алар Каріс зазначив також, що у деяких столицях Заходу, схоже, втратили впевненість у тому, щоб протистояти Росії, та закликав до більшої рішучості. "Нехай ми збавляємо впевненість Росії, а не самих себе", - сказав Каріс. 

Серед іншого, він закликав позбавити Росію можливості заробляти на експорті своїх енергоресурсів. 

Президент Естонії також торкнувся питань розширення НАТО і ЄС, зазначивши, що підтримує і те й інше. 

"Естонія завжди відкрито підтримувала політику розширення - ми самі проходили цю ситуацію і знаємо, як важливо підтримувати друзів на складному шляху реформ. Тут потрібні також конкретні кроки та більша амбітність самого ЄС… Європа має бути взірцем процвітання та безпеки, та інтегрувати своїх сусідів, а не залишати їх комусь іншому, і рухатися до нової системи безпеки на континенті - про що зараз сигналізує вступ Фінляндії та Швеції до НАТО і прибуття мільйонів людей, які рятуються від злочинів РФ в Україні", - сказав Алар Каріс. 

Читайте також: Ілюзія компромісу: чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу. Відповідаємо New York Times

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.