Як Україні вдалося змінити настрої у США та розблокувати надання зброї

Аналітика коротко
Четвер, 5 травня 2022, 09:00

Президент Джо Байден, а разом і Сполучені Штати, пройшли довгий шлях у питанні постачання зброї до України.

Про те, чому Вашингтон так довго корегував свою політику і що зрештою змусило його до цього, читайте в статті директорки Центру "Нова Європа" Альони Гетьманчук 7 причин, що змінили позицію США щодо новітньої зброї для України.

За президентства Барака Обами (та відповідно – віцепрезидентства Джо Байдена) було кілька основних причин, чому адміністрація США не давала зелене світло на постачання оборонних озброєнь Україні.

По-перше, це недостатній рівень довіри до українських збройних сил та міністерства оборони загалом. 

По-друге, небажання загострювати відносини з європейськими столицями – зокрема, Берліном, який виступав категорично проти надання Україні тих самих "Джавелінів".

І по-третє й головне – страх спровокувати Путіна.

Зрештою, лише в середині квітня, майже після двох місяців з початку війни, адміністрація прийняла рішення про постачання Україні важких озброєнь, а Конгрес остаточно проголосував закон про ленд-ліз.

Така зміна підходів відбулася через: військові успіхи української армії та ефективне використання нею озброєнь; варварські вчинки російської армії; тиск Конгресу; фактор проміжних виборів, які наближаються у США; зсув європейської позиції щодо зброї; особисте залучення Зеленського; відсутність серйозної реакції з боку Росії на постачання озброєнь.

Пояснення щодо кожного з факторів читайте у повній версії статті.

Отже, як бачимо, список факторів, які впливають на зміну підходів США, достатньо об’ємний.

З наближенням проміжних виборів в США у листопаді цього року внутрішньополітичні фактори відіграватимуть дедалі важливішу роль для президента. 

Проте, є один нюанс. За майже п'ятдесятирічну політичну кар’єру (більше, ніж загальний вік українського президента) у Байдена відверто бракує серйозних досягнень у сфері, якою він найбільше опікувався – зовнішньої та безпекової політики.

Війна Росії – це той випадок, коли перемога України дійсно буде не лише перемогою США та всього вільного світу, але і особистою політичною перемогою президента Байдена.

Українські збройні сили за час війни вже довели, що інвестиція в українську армію – це наразі ледь не найвдаліша інвестиція США в Україні.

Докладніше - в матеріал Альони Гетьманчук 7 причин, що змінили позицію США щодо новітньої зброї для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.