Румунія хоче посилення угруповання НАТО в країні

Вівторок, 14 червня 2022, 20:11

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску вважає, що НАТО повинне посилити свій контингент у країні з огляду на те, що вона розташована біля Росії, яка становить найбільшу загрозу європейській безпеці.

Про це Ауреску заявив в етері румунського телеканалу Digi24, повідомляє "Європейська правда".

"Гадаю, нам потрібна більш постійна присутність (НАТО). Хоча можу сказати, що на сьогодні, якщо розглядати присутність Альянсу в Румунії, в нас уже понад 5000 солдатів. У нас буде подвоєна, навіть більш ніж подвоєна кількість американських солдатів у Румунії, які не прямо пов’язані з бойовою групою НАТО", – зазначив він.

Ауреску також зазначив, що з 1 травня в Румунії розпочався процес створення бойової групи, який буде завершений ближче до кінця цього року або початку наступного.

"На Мадридському саміті НАТО ми хочемо побачити подальші рішення, які можуть забезпечити постійну оборону та стримування. Звісно, йдеться не про ескалацію чи провокацію, а про те, щоб показати, що будь-які дії проти Альянсу будуть марними і не матимуть результату, як того очікують ті, хто їх намагається чинити", – пояснив глава румунського МЗС.

Нагадаємо, учасники саміту Бухарестської дев'ятки, що відбувся минулого тижня в Румунії, виступили за зміцнення присутності НАТО на східному фланзі Альянсу.

У саміті, започаткованому Румуніє і Польщею у 2015 році, взяли участь президенти Естонії, Угорщини, Литви, Латвії та Болгарії, а президенти Чехії та Словаччини брали участь у режимі онлайн.

Саміт у Бухаресті став підготовчим до проведення саміту НАТО в Мадриді наприкінці червня, на який запрошено президента України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: