Глава Єврокомісії пропонує знизити температуру опалення в ЄС, щоб позбутися залежності від "Північного потоку"

Вівторок, 21 червня 2022, 12:37

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пропонує зменшити на два градуси середню температуру опалення в ЄС, щоб об’єднання позбулося залежності від російського газу, що постачається "Північним потоком".

Як повідомляє "Європейська правда", про це фон дер Ляєн розповіла в інтерв’ю El Diario.

Вона зазначила, що для зменшення енергетичної залежності від Росії ЄС уже ухвалив план із диверсифікації джерел енергоносіїв REPowerEU, а також домовився про постачання газу зі США, Ізраїлем, Азербайджаном і Алжиром.

"Крім того, важливу роль грають енергоефективність і економія енергії. Якщо ми зменшимо температуру опалення або провітрювання в Європі в середньому на два градуси, Європа замінить усі постачання газу "Північним потоком", – вважає президентка Єврокомісії.

Ще одним важливим кроком для зміцнення енергетичної безпеки ЄС фон дер Ляєн назвала розвиток відновлюваних джерел енергії.

"Це і добре для клімату, і є також власним джерелом енергії, яке надає нам незалежність і захищеність енергопостачань. Того, що планується на цей рік у всьому світі, вистачить, приміром, для задоволення всіх потреб Німеччини в енергії", – пояснила вона.

Нагадаємо, в середині червня російський концерн "Газпром" скоротив постачання газу до Німеччини трубопроводом "Північний потік" на понад 40%. Пізніше про скорочення обсягів постачання газу з Росії повідомили також Чехія, Австрія, Італія та Франція.

У зв'язку зі скороченням постачання російського газу Німеччина хоче запровадити додаткові заходи економії. А в Нідерландах планують зняття обмежень на роботу вугільних електростанцій.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.