Нідерланди знімуть обмеження на роботу вугільних станцій через дефіцит російського газу

Понеділок, 20 червня 2022, 19:57

Міністр енергетики Нідерландів Роб Єттен у понеділок заявив про введення в дію першої фази кризового плану в енергетиці, який передбачає зокрема зняття обмежень на роботу вугільних елетростанцій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NOS.

"Продовжуючи свою жахливу війну в Україні Путін усе більше використовує газ як засіб сили. У міру того, як Путін усе більше прикручує газовий вентиль, ризик дефіциту газу в Європі зростає", – заявив Єттен на пресконференції.

Кризовий план передбачає зокрема зняття обмеження на роботу вугільних електростанцій: наразі вони можуть діяти лише на 35% потужності, щоб продукувати менше шкідливих викидів. Тепер уряд Нідерландів планує змінити цей закон.

Водночас Нідерланди поки не планують збільшувати видобуток газу в родовищі Гронінген, яке мали закрити у 2024 році через ті ж зміни клімату. Водночас Єттен попередив, що родовище можуть розконсервувати, але лише як крайній захід.

Також міністр енергетики Нідерландів закликав підприємства і домогосподарства якомога більш ощадливо використовувати енергію. Зокрема великі споживальники газу будуть працювати за тимчасовим планом енергозбереження.

Нагадаємо, в середині червня російський концерн "Газпром" скоротив постачання газу до Німеччини трубопроводом "Північний потік" на понад 40%. Пізніше про скорочення обсягів постачання газу з Росії повідомили також Чехія, Австрія, Італія та Франція.

У зв'язку зі скороченням постачання російського газу Німеччина хоче запровадити додаткові заходи економії.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.