Австрія підтримує надання Боснії статусу кандидата за тією ж процедурою, що і Україні

Четвер, 23 червня 2022, 17:09

Боснія та Герцеговина має отримати такий самий режим, як Україна та Молдова, для набуття статусу кандидата у члени ЄС до того, як будуть виконані попередні умови.

Про це заявив канцлер Австрії Карл Негаммер, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Австрія історично вважала себе сильним союзником Західних Балкан, більшість із яких є кандидатами на вступ до ЄС, хоча процес їхнього вступу значною мірою зупинився. Боснія — одна з двох останніх країн у регіоні, які ще не набули статусу кандидата в члени ЄС.

"Статус кандидата Україні буде надано до виконання критеріїв ЄС, але це має також застосовуватися до інших країн-кандидатів на Західних Балканах, таких як Боснія та Герцеговина", - сказав Негаммер.

За його словами, також потрібні "чіткі сигнали" для Північної Македонії та Албанії. Він сказав у парламенті, що через своє історичне минуле і велику діаспору Австрія несе особливу відповідальність за регіон.

Міністр у справах Європи Кароліна Едтштадлер підтримала його заяву. "Незбагненно, що Боснії та Герцеговині може бути відмовлено у статусі країни-кандидата", — наголосила вона.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Дивіться більше: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.