США ввели санкції проти двох урядовців Боснії і Герцеговини за дестабілізацію Балкан

Понеділок, 6 червня 2022, 17:58

Управління з контролю за іноземними активами США в понеділок запровадило санкції проти президента Федерації Боснія та Герцеговина Маринка Чавари та міністра охорони здоров’я Республіки Сербської, що входить до складу БіГ, Алена Шеранича.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу міністерства фінансів США.

Підставою для запровадження санкцій проти Чавари і Шеранича став "підрив Дейтонських мирних угод та демократичних процесів і інституцій", зазначили у відомстві.

"І Маринко Чавара, і Ален Шеранич прагнули втілення етнонаціоналістичних і політичних планів за рахунок демократичних інституцій і громадян у Боснії і Герцеговині", - наголосив заступник міністра фінансів США Браян Нельсон.

Зазначається, що Чавара на посаді президента Федерації Боснії і Герцеговини з 2019 року відмовлявся схвалювати призначення суддів до Конституційного суду БіГ, чим заблокував роботу судової та законодавчої гілок влади.

Що стосується Алена Шеранича, то США вважають його продовжувачем сепаратистської політики лідера боснійських сербів Мілорада Додіка, проти якого санкції були запроваджені в січні 2022 року.

Зокрема Шеранич просував законопроєкт про створення управління охорони здоров’я в межах Республіки Сербської на противагу федеральному Агентству медичних товарів і медичного обладнання.

"Оскільки на державному рівні існує інституція, яка обслуговує потреби Республіки Сербської та Федерації Боснія і Герцеговина, створення нової установи перешкоджає або погрожує втіленню Дейтонських мирних угод", – пояснюють у міністерстві фінансів США.

Дейтонські мирні угоди 1995 року, які поклали край війні у Боснії та Герцеговині, стали основою конституції БіГ, яка передбачає існування двох автономних одиниць: Федерації Боснія і Герцеговина і Республіка Сербська.

В останні місяці в Республіці Сербській посилюються сепаратистські тенденції, пов'язані, зокрема, з війною Росії проти України.

До прикладу, сербські міністри у Раді міністрів Боснії та Герцеговини заблокували рішення про відмову в доступі Росії та Білорусі до коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а член президії Мілорад Додік оголосив про зміцнення енергетичної співпраці з Росією.

А міністерка закордонних справ Боснії і Герцеговини Бісера Туркович заявила, що реалізація плану з відділення Республіки Сербської може розпочатися вже восени.

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті: Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.