Республіка Сербська вже розпочала вихід зі складу Боснії – глава МЗС

Неділя, 29 травня 2022, 21:50

Міністр закордонних справ Боснії і Герцеговини Бісера Туркович заявила, що реалізація плану з відділення Республіки Сербської може розпочатися вже восени.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на N1, такі заяви боснійська дипломатка зробила в інтерв’ю Corriere della Sera.

Зокрема, вона зазначає – у Боснії занепокоєні нинішньою політикою РФ, яка "хоче стати такою ж великою, як колись".

Тому, вона впевнена - у випадку перемоги в Україні РФ піде не "тільки в Молдову і Придністров'я", а й на Балкани.

Одним із доказів цього вона називає вірогідну спробу відділення Республіки Сербської – одного з двох ентитетів БіГ. За її словами, відповідне рішення "вже прийняте", а  момент, "коли рішення, прийняті в Республіці Сербській, підуть у цьому напрямку" можуть статися наприкінці року, особливо - якщо на загальних виборах, що пройдуть у жовтні, переможе Мілорад Додік – нинішній голова презідіуму БіГ та головний ідеолог відділення.

Втім, за словами Туркович, у ЄС є інструмент завадити такому сценарію. За її словами, якщо БІГ стане кандидатом на членство в ЄС, це буде "сильним посланням для боснійських сербів у Республіці Сербській", тому ті, хто ще не визначився, "можуть голосувати за кандидатів, які виступають за ЄС, а не за Росію".

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: