Сербські міністри в Боснії заблокували санкції проти Росії

П'ятниця, 1 квітня 2022, 16:58

Сербські міністри у Раді міністрів Боснії та Герцеговини заблокували рішення про відмову в доступі Росії та Білорусі до коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), а член президії Мілорад Додік оголосив про зміцнення енергетичної співпраці з Росією.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Посли ЄС, акредитовані в Сараєві, раніше закликали міністра фінансів Боснії та Герцеговини Векослава Беванду приєднатися до санкцій ЄБРР проти Москви та Мінська через агресію проти України, однак міністри Альянсу незалежних соціал-демократів на чолі з Додіком проголосували проти, а боснійські міністри підтримали підхід ЄС.

Боснія та Герцеговина не прийняла офіційної позиції щодо російської військової агресії проти України, а член президії Додік заявив, що планує заблокувати всі рішення щодо санкцій проти Москви.

Додік, який заявив у 2015 році, що йому не потрібен газ з Хорватії, оскільки він бачив у цьому шлях до залежності від постачання цього енергоресурсу з ЄС, тепер заявив, що влада Республіки Сербської не відмовляється від планів розширювати газову мережу в цьому суб'єкті лише у співпраці. із Росією.

"Щойно ситуація нормалізується, це має початися знову. Якщо ми збудуємо газопровід, це буде великим плюсом для економіки суб'єкта РС. Ми отримали б газ із Росії за пільговою ціною, і, ввівши "Газпром", побудувавши газопровід та теплові електростанції, ми б зберегли цю низьку ціну для всієї Боснії та Герцеговини", - сказав Додік.

Через те, що Додік виступає проти того, щоб Республіка Сербська дозволила підключення до хорватської газової мережі, Боснія та Герцеговина зараз повністю залежить від російського газу, оскільки вона підключена лише до газової мережі Сербії.

Читайте також: "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.